Vajon mit keresett ma reggel Orbán Viktor házában az amerikai nagykövet?

2019. február 1., 13:53

Szerző:

A Hegyvidék lakói figyeltek fel egy autókaravánra, amely ma, a reggeli órákban a XII. kerület útjain haladt. Többen az Amerikai Egyesült Államok zászlaját is észrevették a kocsikon, amelyek a Béla király útján hajtottak végig – írja a Ripost. A lap később úgy értesült, hogy a középen haladó DT-rendszámú Cadillac Escalade Platinumban maga David B. Cornstein, az USA budapesti nagykövete utazott.

A kormánypárti bulvárportál a miniszterelnökség munkatársaitól megtudta, hogy egy magánlakáson találkozott egymással az USA nagykövete és Orbán Viktor, hogy négyszemközti megbeszéléseket folytassanak. A találkozó pontos helyszínét nem árulták el, viszont a lap hozzájutott egy, a találkozó tényét rögzítő fotóhoz. Ez alapján a Ripost azon munkatársai, akik már jártak Orbán Viktor házában, egyértelműen megerősítették, hogy a találkozót a miniszterelnök otthonában tartották, azt azonban még a jól értesült lap sem tudta meg, hogy hivatalos megbeszélésről vagy baráti eszmecseréről volt szó.

A magyar-amerikai viszonyt mostanában a CEU száműzésén túl a védelmi együttműködés kérdése is feszélyezi, Magyarország ugyanis vonakodik aláírni az Egyesült Államokkal az újratárgyalandó katonai megállapodást, a DCA-t. Washingtonnak ezen túl az sem teszik, hogy az Orbán-kormány Moszkva és Peking kegyeit keresi, miközben Magyarország NATO-tag, és nincs elragadtatva attól sem, hogy Orbán Viktor nemrég megpendítette, szeretné Ausztriához hasonlóan katonailag semlegessé tenni Magyarországot. A szivárgó hírek szerint az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo február közepén Magyarországra jön tárgyalni Orbán Viktorral, de ezt a state department hivatalosan egyelőre nem erősített meg.