Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a tatabányai nőt, akinek a fia két hajléktalant vert agyon

2019. augusztus 27., 12:58

Szerző:

A Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli testi sértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntette miatt hozott ítéletet a bíróság annak a tatabányai asszonynak az ügyében, aki megverte, elhanyagolta fiait, és nem gondoskodott róluk – jelentette be az ügyészség

A Tatabányai Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azzal a harminckilenc éves tatabányai asszonnyal szemben, aki a szülői kötelezettségét éveken keresztül súlyosan megszegte, így a gyermekei érzelmileg súlyosan sérültek.

Az ügyészség módosította a vádat, és az asszonyt két rendbeli testi sértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettével is megvádolta.

kemma.hu információi szerint az ő fia M. Apolló, aki 15 évesen egy éjszaka alatt két hajléktalant brutálisan halálra vert. Fiát másodfokon 15 év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla.

Letartóztatták a tatabányai hajléktalanok meggyilkolásával
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A vádirati tényállás lényege szerint az asszony egyedül nevelte a 2001-ben, illetve 2012-ben született gyermekeit egy tatabányai lakásban. A nagyobbiknak már kisiskolás korától magatartási problémái voltak, ezért kezelték és gyógyszer szedését javasolták, de az anya a gyógyszereket nem váltotta ki, gyermekét a vizsgálatokra nem vitte vissza, mert úgy gondolta, hogy a fia csak neveletlen. Az asszony ezzel a fiúval nem foglalkozott, nem biztosított neki szeretetteljes családi hátteret, ezért egyre rosszabb lett a viszony köztük. Kapcsolatuk tovább romlott a kisebbik testvér megszületése után. Az anya a kisbaba gondozását a nagyobbik fiára hárította, miközben a kicsit látványosan szeretgette, becézgette. M. Apolló 2016-ban maga kérte, hogy vegyék őt állami gondozásba.

2012 nyarán a gyermekeket már védelembe vette a gyámhatóság, mert a vádlott a négy hónapos kisbabát úgy etette, hogy a cumisüveget párnával támasztotta ki, míg ő dohányzott, továbbá rosszul kötötte be a babakocsiba, ezért a gyerek kiesett onnan. Az anya a csecsemőt a tatai tóban megfürdette, emiatt a kisbaba bőrén kiütések jelentek meg.

Az asszony a nagyobbik fiú ruházatáról, higiéniájáról nem gondoskodott, csak egy melegítője és egy pólója volt, amit egész héten viselt, valamint a sértett a ruháit maga mosta. Az anya nem vett neki iskolatáskát, ezért a fiú műanyag szatyorban hordta a felszereléseit, valamint szülői értekezletre, fogadó órára sem járt. Az asszony a kisebbik fiú óvodájában szintén nem vett részt szülői értekezleten, fogadó órákon, az anyák napi ünnepségeken nem jelent meg, sőt, kétszer a nagyobbik testvér ment el helyette.

Az anya többször bántalmazta az idősebb fiút, esetenként azért, mert a rábízott feladatot nem az elképzelése szerint hajtotta végre, illetőleg a verések alkalmával gyakorta ordított, trágár kifejezéseket használt. Az asszony egyszer a kisebbiket is pofon ütötte, akinek az arcán az ütés nyoma napokig látszott.

A Tatabányai Járásbíróság 2019. augusztus 26. napján a bűnösségét tagadó vádlottal szemben az ügyészi indítvánnyal egyezően 1 év 11 hónap, 3 év 6 hónap időtartamra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, és elrendelte a terhelt pártfogó felügyeletét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a tárgyaláson nyilatkozattételre három napot tartott fenn, majd pedig súlyosításért fellebbezett.