Közös nyilatkozatot írtak alá a V4-ek főpolgármesterei a CEU-n, létrehozzák a Szabad Városok Szövetségét

2019. december 16., 15:18

Szerző:

A CEU Nádor utcai épületében találkoztak hétfőn a visegrádi országok főpolgármesterei. Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester közös nyilatkozatot írt alá az európai Szabad Városok Szövetségének létrehozásáról.

Míg a visegrádi országok populista kormányai rendszeresen egyeztetnek közös álláspontjukról, a fővárosokban jelenleg mindenhol ellenzéki főpolgármester van.

Nyilatkozatuk szerint a városaik kihívásának nevezik a klímakrízist, az egyenlőtlenséget, a lakhatási válságot, a társadalom elöregedését és a „politikai tribalizmust”.

Az aláírók többek között vállalják, hogy

  • megvédik és terjesztik a szabadság, emberi méltóság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, szociális igazságosság, tolerancia és a kulturális sokszínűség értékeit,
  • összehangolják az erőfeszítéseiket, hogy az EU szakpolitikáiban megjelenjenek a városokra szabott megoldások, és
  • szorgalmazzák az EU fő szervei, ügynökségei és döntéshozói felé, hogy az EU különítsen el több, közvetlenül hozzáférhető forrást a városoknak.
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Az Index osztotta meg a főpolgármesterek közös cikkét, amelyben azt írták, hogy fájlalják, hogy az elmúlt években populisták dominálták a közbeszédet a térség több országában. 

„Ők kihasználják a társadalom elégedetlenségét saját politikai és személyes céljaikra, anélkül, hogy valódi válaszokat kínálnának. Azt állítják, hogy a nemzetet képviselik, de egész társadalmi rétegeket vesznek semmibe, például a multikulturális nagyvárosaink lakóit. Felélesztenék térségünk történelmi sérelmeit, és épp azt az idegengyűlölő nacionalizmust terjesztik, amely a múlt században már kétszer tragédiához vezetett”

– írták a városvezetők.

 

A hétfői találkozón a szlovák Matúš Vallo az aláírás előtt elmondta, hogy a városaink hasonló helyzetben vannak. Olyan országokban, ahol a kormányok szélsőséges, populista politikát folytatnak, amit ezek a városok elutasítanak.

A cseh Zdeněk Hřib megállapította, hogy együtt erősebbek, és hiszi, hogy sikerre jutnak, mert ha elbuknának, a populizmus győzne, ami rossz válaszokat ad a társadalmi problémákra.

A lengyel Rafał Trzaskowski azt mondta, egyszerre főpolgármester, de egyetemi tanárként is örül, hogy itt lehet a CEU-n. Elmondása szerint a négy polgármester elhatározta, hogy összefog, és a városát nyitottá teszi. Azt mondta, a városok alapértékei hasonlók, és ugyanazokkal a problémákkal kell szembenézniük, különös tekintettel az illiberalizmusra és a klímakrízisre.

Karácsony Gergely kijelentette, hogy a négy városnak ma egy a hangja, és ezt nem lehet elnyomni, mert ha az egyiküket megpróbálják, a három másik fogja felerősíteni a hangját. Karácsony azt mondta, a régiót gúzsba kötő nacionalista populizmussal szemben kötnek szövetséget.

A főpolgármesterek ezután aláírták a nyilatkozatot. Az együttműködést eseti alapon nyitva tartják más városoknak és külső szereplőknek, amikkel közösek az értékeik és a szakpolitikai céljaik.

(A 444 nyomán)