Üzenet Európa vezetőinek: „Nem szabad hagyni, hogy Orbán agresszív és eltorzított narratívája vita nélkül terjedhessen"

2018. október 3., 18:01

Szerző:

Vezető európai politikusokhoz intézett határozott hangvételű üzenetet a Human Rights Watch (HRW) közép-európai térséggel foglalkozó kutatója a magyar kormány Sargentini-jelentést bíráló kampánya miatt. Lydia Gall az Euobserveren megjelent írásában arra kéri a többi közt Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és az Európai Néppárt vezetőit, hogy ne hagyják válasz nélkül a Fidesz által terjesztett hazugságokat az európai parlamenti (EP) választások előtt:

„Nem szabad hagyni, hogy Orbán agresszív és eltorzított narratívája vita nélkül terjedhessen. Stratégiákat kell találni arra, hogyan beszélhetünk közvetlenül a magyarokhoz.”

A jogvédő szervezet munkatársa kiemeli: a magyar miniszterelnök úgy állítja be az EP által elfogadott Sargentini-jelentést, mintha az bosszú lenne Magyarországgal szemben az illegális migrációt elutasító politikája miatt, és ezt hirdeti a kormány szeptemberben indított, adófizetői pénzekből finanszírozott kampánya is.

A Sargentini-jelentés azonban valójában a magyarországi jogrend és a sajtószabadság aláásásával, valamint a kormányzati korrupcióval foglalkozik. A dokumentum 61 paragrafusa közül mindössze hat szól arról, hogy Magyarország megsérti a menedékkérők és a migránsok jogait – írja Lydia Gall. Szerinte a jelentést azért fogadták el, mert a magyar kormány továbbra is támadja a demokratikus intézményeket.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormánybarát média a kormány üzenetét visszhangozza („A Sargentini-jelentés tele van hazugságokkal”), és árulónak kiáltja ki a dokumentumot megszavazó ellenzéki képviselőket és a civil szervezeteket.

„Nyilvánvaló, hogy a magyar kormány egy sablont követ: háborút visel mindenki és minden olyan intézmény ellen, amely nyugtalanságát fejezi ki az emberi jogok hanyatlása miatt, és pont a kritika lényegével nem foglalkozik" – állítja a HRW kutatója. 

Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szerinte számítani lehet arra, hogy a kabinet újabb kísérleteket tesz majd a független intézmények és médiumok befeketítésére, és újabb lejárató kampányokat indít az állam ellenségének tartott személyek ellen.

Valójában az Európai Parlament plenáris ülése szeptember 12-én fogadta el a Sargentini-jelentést, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének. A dokumentumot a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppárt képviselőinek többsége is megszavazta. A jelentés minden pontnál részletesen kifejti, hogy pontosan mit és miért tart aggályosnak, állításai mindegyikét az Európai Unió, az Európa Tanács, az ENSZ, vagy más nemzetközi szervezetek, továbbá az uniós és a strasbourgi bíróságok ítéleteit pontosan hivatkozva.

Miután azonban Orbán Viktor a jelentés strasbourgi vitáján elutasított bárminemű kompromisszumot, azt is állítva, hogy kizárólag a bevándorláspolitikája miatt támadják Magyarországot, a jelentés elfogadására „válaszul" a kormány szeptember 19-én kampányt indított a Sargentini-jelentés ellen – ennek számlája akár hatmilliárd forintra is rúghat a magyar adófizetők számára. A reklámspotokban és újsághirdetésekben azt állítják, hogy Magyarországot azért akarják elítélni és elhallgattatni, mert nem akar bevándorlóország lenni, és kerítéssel védi magát és Európát. 

Eközben a kormány bejelentette, hogy az uniós bíróságon támadja meg az európai parlamenti szavazási eljárást, a kormányzati kommunikációs panelekkel egybevágóan pedig éppen ma zajlik annak a fideszes országgyűlési határozati javaslatnak a vitája, amely pedig számtalan hazugságot és ostobaságot tartalmaz.