Útban van a NER-nek a Várban, a vizesedő Kilián laktanyába költöztetné az Országos Széchényi Könyvárat a kormány

2019. március 6., 18:06

Szerző:

Vizesedik és a bővítése sem megoldott – az Átlátszó információi szerint ezek is az érvek között szerepeltek, miért ne az egykori Kilián laktanya nagykörúti épülete legyen az Országos Széchényi Könyvtár új állomáshelye, de alighanem mégis oda költözik. A főigazgató meg nem erősített hírek szerint sms-t kapott a döntésről az Emmiből.

Tüske László most arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy „az  intézmény távlati jövőjét érintő tervek és elképzelések egyeztetése és előkészítése folyamatosan zajlik az illetékes minisztériumi szervekkel. Ezek során a Kilián laktanya is felmerült a nemzeti könyvtár lehetséges jövőbeni helyeként, melyet vizsgálni szükséges.”

A lap felidézi, hogy Tüske korábban a kollégái előtt elmondott beszédében így fogalmazott: „sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha

a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk”.

Amennyire útjában van a nemzeti közgyűjtemény a vár NER-es újrahasznosítóinak, bizonyos szereplőknek annyira jól jönnének a könyvtár informatikai beszerzései. A főigazgató az idézett értekezleten azt mondta, éjjel is felhívták, hogy „ezt vagy azt írja alá."

Az OSZK-ban az hír terjed, hogy a digitális archívum kialakítása kerülhet a Mészáros Lőrinc 4iG Nyrt. nevű cégéhez.