Orbán Viktor az amerikai Kongresszussal szavaztatná meg, hogy Magyarországon minden rendben van a demokráciával

2019. augusztus 7., 10:51

Szerző:

Az Orbán-kormány szeretne elfogadtatni egy olyan határozatot az Egyesült Államok kongresszusával, amely szerint

  • a CEU önszántából vitte Budapestről Bécsbe az amerikai akkreditációjú képzéseit, 
  • a Soros György elleni kampány nem antiszemita,
  • a KESMA égisze alatt egyesített fideszes médiabirodalommal semmi probléma, Magyarországon kevesebb orgánum van egy kézben, mint más európai országokban, 
  • Magyarország pedig elutasítja a putyini Oroszország befolyásszerzési kísérleteit

– derül ki a 444 cikkéből.

A portál hozzájutott több olyan angol nyelvű dokumentumhoz, amit az amerikai törvényhozásban terjesztenek a magyar kormány emberei. Ezek részben cáfolni próbálják a magyar kormánnyal szembeni kritikákat, részben bemutatni, hogy milyen hűséges szövetségesei vagyunk az Egyesült Államoknak. Orbán Viktor washingtoni látogatása az Egyesült Államokban is hullámokat keltett, republikánus és demokrata szenátorok már előre azt kérték, hogy az amerikai elnök kérje számon a magyar kormányfőn a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedéseit, ezután pedig az Orbán-kormánnyal szemben kritikus határozati javaslat került az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elé.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 444 forrásai szerint a magyarok ezután kezdtek azon dolgozni, hogy a határozattal szemben előkészítsenek egy, a az Orbán-kormányt támogató szöveget, hogy azt fogadtassák el az amerikai törvényhozásban. A javaslatot várhatóan Paul Gosar arizonai republikánus képviselő nyújtaná be. Ehhez a javaslathoz készültek a 444 birtokába került dokumentumok, amelyek a magyarországi eseményeket és az Orbán-kormány döntéseit hivatottak elmagyarázni. A portál szerint azonban hamis, félrevezető állítások is vannak benne. 

Az amerikai javaslat például problémaként említette a KESMA létrejöttét, amire az Orbán-kormány válasza az, hogy a kormánypárti kiadványokat kiegyensúlyozzák az ellenzéki médiatermékek. Itt viszont a kormánnyal kritikus orgánumként említik a KESMA-nál lévő Karc FM rádiót is.

Ami a civil szervezeteket sújtó törvényt illeti, a határozat szerint az Orbán-kormány csak az átláthatóság kedvéért akarja, hogy néhány magyarországi szervezet vállalja a külföldről támogatott minősítést. Hivatkozási alapként a washingtoni magyar lobbi ehhez az amerikai Foreign Agents Registration Act (FARA) nevű törvényt használja fel, csakhogy ez félrevezető,  az Egyesült Államokban 1938 óta azokat a cégeket és szervezeteket kötelezik regisztrációra, amelyeknek a képviselői amerikai politikusokat vagy a közvéleményt akarják befolyásolni egy másik ország nevében. Az amerikai törvényt eredetileg a nácizmus térnyerése elleni harc jegyében alkották meg, civil szervezetekről egy szó sem esik benne. Láthatóan semmi köze a magyarországi jogszabályhoz, amelynek a célja a civil szervezeteket megbélyegzése, és amely a segélyező és jogvédő szervezeteket is arra kényszeríti, hogy országhatárokon túlról évente érkező 7,2 millió forint feletti támogatás esetén a kiadványaikon feltüntessék, hogy külföldről támogatott szervezetekről van szó.

Azt, hogy a magyar határozat milyen sikerrel fog járni kongresszusi körökben, kérdéses, Orbán Viktor legalábbis látványos kudarcot vallott, amikor a washingtoni látogatásán személyesen győzködte Donald Trumpot, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára a magyarországi civil szervezetek támogatása ügyében.

A Népszava nyomán a múlt héten írtuk meg, hogy az Orbán-kormány csak májusban 80 millió forintot költött el amerikai magyar lobbitevékenységre.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.