Ungár Péter jelképesen kiszáll a családja milliárdos cégéből

2018. december 19., 16:31

Szerző:

Ungár Péter névleg kiszáll a családja érdekeltségébe tartozó ingatlanfejlesztő cégből: úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre ruházza át a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ben, meglévő részvénycsomagját – írja a hvg.hu.

A lap úgy tudja, hogy az LMP országgyűlési képviselőjeként politizáló Ungár azért döntött így, mert állandó hitelességi problémaként merült fel vele szemben, hogy részvényes az édesanyjához, Schmidt Máriához köthető társaságban. Amelynek ráadásul egy sor más NER-kötődése is van, például ősszel a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben vásárolt részesedést a cégben.

Ungár Péter a Schmidt Máriával és testvérével közös vállalkozásában, a PIÓ-21 Kft.-ben továbbra is tulajdonos marad.

A politikus lépése a hvg.hu BIF-et ismerő informátora szerint csupán kamu. Szerinte Ungár csak messzebb tolta magától a kínossá vált üzleti részesedést, hogy politikusként jobb színben tűnjön fel, de a családi cégen keresztül ugyanúgy köze van az egyértelműen átpolitizált üzletekben mozgó társasághoz.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) elnöke, Dióslaki Gábor szintén látszatintézkedésnek nevezte a lépést. „Ha tényleg ki akarna szállni, akkor simán eladná a tőzsdén. A részvényeiért a mai árfolyamon 1 milliárd 611 millió forintot kaphatna” – mondta.