Ukrán hadgyakorlat zajlik Kárpátalján, miközben mélyponton a magyar-ukrán viszony

A kettős állampolgárság intézménye áll a kölcsönös diplomáciai üzengetés hátterében.

2018. szeptember 26., 14:46

Szerző:

Kozák szabadság 2018 fedőnéven tart hadgyakorlatot részben Kárpátalján az ukrán hadsereg a napokban - közölte az ukrán fegyveres erők kárpátaljai sajtószolgálata. A hadgyakorlatot csak azután jelentették be, hogy kedden Lemberg (Lviv) felől Kárpátalja, vagyis a magyar határ irányába tartó katonai menetoszlopról jelentek meg felvételek ukrán és magyar közösségi oldalakon. Sokan pedig a csapatmozgást a feszült ukrán-magyar viszonnyal hozta összefüggésbe.

Az ukrán közlemény szerint jelenleg a manőverek a nyugati országrész gyakorlóterein folynak, ahol a katonák a hegyi terepen végzett műveleteket gyakorolják. Bár a kommuniké szerint a hadgyakorlat fő célja a csapatirányítási képességek fejlesztése, az időzítés nem túl szerencsés.

Kárpátalja kapcsán ugyanis jelenleg meglehetősen feszült a viszony a magyar és az ukrán kormány között.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában kijelentette: Magyarország provokálására direkt és irányzott ukrán akciósorozat zajlik, ami a jövő márciusi elnökválasztással és az emiatt felizzított nacionalista retorikával hozható összefüggésbe. A nyilatkozat előzménye, hogy Ukrajna külügyminisztere, Pavlo Klimkin szeptember 19-én közölte: kész kiutasítani a kárpátaljai Beregszász magyar konzulját, miután rejtett kamerás felvételekből az derült, ki hogy többen is magyar állampolgársági esküt tettek a konzulátuson. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul közölte: kiutasítás esetén Magyarország is diplomaták kiutasításával fog felelni.

Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal szerint a felvételeket egy ukrán határőr készíthette, beépített ügynökként. Ukrajnában jogilag nem létezik a kettős állampolgárság intézménye, de nincs is betiltva. Az ukrán vezetés attól tart: a szakadár kelet-ukrajnai, főleg oroszajkú népesség által lakott területeken tömegesen vennék fel az orosz állampolgárságot, így legalizálva a részleges orosz katonai megszállást.

Kárpátalja kormányzója szerint azonban az ukrán parlamenti képviselők legalább fele rendelkezik második állampolgársággal, és a törvényhozás ezért sem akarja jogilag rendezni a kérdést. Moszkal szerint nem viselkedhet így Ukrajna, ha tényleg az Európai Unió felé akar tartani. Ennek ellenére nemrég egy ukrán híroldal elkezdte listázni az ukrán-magyar kettős állampolgárok nevét.

Az ukrán-magyar viszonyt nem csak a kettős állampolgárság, illetve Magyarország és Oroszország rendkívül jó viszonya mérgezi, hanem például az ukrán oktatási törvény azon passzusa is, amely kizárólag az ukrán nyelv használatát tenné kötelezővé az iskolákban egy bizonyos kor felett.