Újra felbukkant a kanyaró Budapesten, a kórházak titkolóznak

2018. február 23., 16:19

Szerző:

Magyar Narancs több forrásból is úgy értesült, hogy egy budapesti gyermeknél kanyarót találtak az orvosok. Információik szerint a betegséget a Madarász utcai Gyermekkórházban fedezték fel, majd a gyereket a vizsgálat után átszállították a Dél-pesti Centrumkórházba, ahol gyermekinfektológiai osztály is működik. Bár keresték mindkét intézményt, cikkük megjelenéséig választ nem kaptak. Próbáltak elérni több dolgozót is a két intézményből, ám azonkívül, hogy többen is elmondták, valóban találtak kanyarós beteget, ezért az osztályon lévő többi páciensnél ellenanyagszintet mértek, akinél pedig indokoltnak találták, beoltották.

Mást nem mondhattak, ugyanis ezt az instrukciót kapták a vezetőségtől.

Ezzel összevág az a hír, ami csütörtökön reggel jelent meg a Magyar Nemzetben: az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint eddig 2873 egészségügyi dolgozóról derült ki, hogy nem védett megfelelően a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kellett kapniuk. Február közepéig több mint 18 ezer egészségügyi dolgozót vizsgáltak meg, becsléseik szerint 15 százalékuk nem volt megfelelően védett. 

A kanyaró ellen az úgynevezett MMR-oltást (morbilli-mumps-rubeola) adják: 15 hónapos és 11 éves korban, kötelezően. 1969 előtt azonban ez nem volt kötelező, így az akkor születettek nem védettek a betegség ellen. Magyarországon legutoljára tavaly volt kanyaró, amikor Romániából megérkezett hozzánk is, Makóra. 

A magas lázzal és kiütéssel járó betegség cseppfertőzéssel terjed, a kórokozó pedig több óráig is életképes a levegőben  Ezért fontos az oltás (a védettség két hét alatt alakul ki), akinél még nem történt meg – legyen kicsi gyerek vagy 1969 előtt született felnőtt. Az oltóanyag nagyjából 10 ezer forint a patikákban.

Novák Hunor gyermekorvos a blogján azt írja, egy 14 hónapos kislány fertőződött meg Budapesten. A gyermek biztosan Budapesten kapta el a fertőzést, vélhetően olyan – valószínűleg tünetmentes emberek – fertőzték meg, akik a környező országokban jártak, és onnan hurcolták be a fertőzést”  – írja a Magyar Nemzet.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.