Új húzás: Orbán megint maga ellen hergelt egy csomó embert

Orbán Viktornak különleges érzéke van arra, hogyan hangolhat maga ellen valakit. A szabadságát töltő miniszterelnök most egyszerre haragíthatja magára az autóbuszok bérletes utasait, a fogyatékkal élőket és a kisgyermekeseket. Méghozzá úgy, hogy az elmúlt két hét gyakorlatával ellentétben most még csak meg sem szólalt, csupán aláírta az autóbuszos személyszállítás szolgáltatási feltételeit szabályozó, főbb pontjaiban jövő márciusban életbe lépő kormányrendeletet.

2012. augusztus 3., 05:16

A héten közzétett jogszabályról a hetedik paragrafusa miatt számolt be a Hír 24: itt ugyanis előírják, hogy ha az utasok nem férnek fel a szolgáltató szerződés és menetrend szerint kiállított autóbuszára, kik szállhatnak fel először, és kik maradhatnak a megállóban. Az országos járatok esetében például a tömegből először az előre megváltott és a járatra érvényesített jeggyel, helyjeggyel rendelkezőket kell felengedni. Utánuk „a nagyobb távolságra” utazók kapaszkodhatnak fel a lépcsőn, majd a sorban őket a fogyatékkal élők és a csökkent mozgásképességűek követhetik. És ha még van hely, buszra szállhatnak a kisgyermekesek, majd a bérletesek - írta a

Népszabadság.

Az országos járatoknál a sorrend kivételes esetekben változhat. Ha olyan busz áll a megállóban, amit felszereltek a fogyatékosok, mozgáskorlátozottak vagy kisgyermekesek fel- és leszállását megkönnyítő berendezéssel, ezeké az utasoké az elsőbbség. Az azonos elbírálás alá eső utasok esetében elvileg az érkezési sorrend dönt, arra azonban nincs válasz, hogy ezt a buszvezető hogyan tartathatja be.

Más szabályok lépnek majd életbe 2013 márciusában a regionális és az elővárosi buszjáratoknál. A felszállás elsőbbsége itt is az előre megváltott jeggyel rendelkezőké, de ezeken a buszokon a bérletesek „előrefuthatnak”, és másodikként juthatnak fel a fedélzetre. A sor végére a fogyatékkal élők, a csökkent mozgásképességűek és a kisgyermekesek kerülnek. Az azonos elbírálás alá esőket, tehát mondjuk a tumultust kihasználva esetleg egymás elé tolakodó kismamákat viszont ezeknél a járatoknál is az érkezés alapján kell sorba állítani.

A helyi buszjáratoknál senki nem kivétel. A kormány rendelete szerint a gyerekkel utazók, idősek, fiatalok, bérletesek elszállításánál a szolgáltatónak kizárólag érkezésük sorrendjére kell tekintettel lennie. De hogy az utasok hol húzhatnak sorszámot, arra a rendeletben nincs válasz. Apró könnyítés, hogy a mozgássérültek, kisgyermekesek felszállását segítő eszközökkel szerelt buszokon éppen úgy él az elsőbbségi szabály, mint az országos járatoknál.

Az utasok felszállási sorrendje nem új dolog, a Volán-társaságok üzletszabályzata eddig is előírta, hogy ha nincs elég férőhely a buszokon minden utas elszállításához, kiket kell előrevenni vagy hátrasorolni. A rendszer annyiban volt más, hogy a szabályok egységesek voltak. Az országos, a regionális és az elővárosi buszozás között csak az új személyszállítási törvény megszületése óta tesznek különbséget. A sorrend is más volt: a kisgyermekesek, mozgássérültek a Volán-„know-how” szerint mindig elsőbbséget élveznek.
Kismamák hátrányban

Utas buszmegállóban nem marad, még rendkívüli helyzetben sem – reagált a Hír 24 portál buszokról lemaradó bérletesekről és kismamákról szóló írására a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A szaktárca úgy tartja: a kormány márciusban életbe lépő, az autóbuszok utasainak felszállási sorrendjét is rögzítő rendelete „az európai uniós jogszabályokat is figyelembe véve előreveszi a hátrányos helyzetű csoportokat, köztük a mozgáskorlátozottakat, a kismamákat”. Ráadásul a felszállási sorrend alkalmazása nem újdonság: a rendkívüli esetekben, például balesetek vagy időjárási körülmények okozta járatkieséseknél ezt a jelenleg érvényes szabályozás is előírja. Az NFM hangsúlyozza: a közszolgáltatási szerződések alapján a Volán-társaságok nagyobb utaslétszám esetén többletjáratot állítanak be, a szolgáltató a lehető legkorábban elviszi az esetleg lemaradó utasokat is.