Ugyan hála és köszönet a gyógyszertári dolgozóknak, de Kásler szerint nekik nem jár a bruttó félmilliós kiegészítés

2020. június 8., 09:41

Szerző:

Az emberi erőforrás-miniszter ismét hazai pályán, a Demokrata nevű kormányzati hetilap online kiadásán nyilvánult meg. A lap arról kérdezte, miért nem kapják meg gyógyszertári dolgozók a miniszterelnök által beígért félmilliós bérkiegészítést.

Sorban állók a II. kerületi Szent Margit Gyógyszertárnál 2020. március 13-án
Fotó: MTI/Mónus Márton

„A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi.

A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna”

– magyarázta Kásler Miklós. A gyógytornászok és az idősotthoni dolgozók, illetve a házi segítségnyújtók azért maradtak ki, mert a munkáltatójuk, egyben fenntartójuk is az illetékes egyház, a vállalkozó, az egyesület, vagy éppen az önkormányzat. Sajnos így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, noha

az ő munkájuk is a járvány idején kifejezetten veszélyes, hála és köszönet illeti őket"

– fogalmazott a miniszter.

Ha bérkiegészítést nem is, de vadhúst azért még kaphatnak, mint ahogy több kórház is.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.