Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Diplomáciai mentességgel jöhet Budapestre a Türk Tanács, az Orbán-kormány ingyen használatra odaadta az Ybl-villát

2019. december 15. 10:12 - szerző: Ágoston Zoltán

Elfogadták a törvényt, ingyen használatra adja oda a Türk Tanács budapesti képviseletének az Ybl-villát – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából. 

A Budakeszi úton fekvő Ybl-villa az 1850-es években épült Hild József tervei alapján neoreneszánsz stílusban. Háromszintes, nyolcszáz négyzetméteres, 2016-ban vásárolta meg az Orbán-kormány a benne lévő műtárgyakkal együtt csaknem 1,4 milliárd forintért.

Ugyanúgy, mint a Kreml-közeli orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), a Türk Tanács is diplomáciai mentességgel nyithat irodát, Budapesten, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat pedig úgy hangzik, hogy a működés költségeit, beleértve a fenntartást és a munkatársak bérét az Orbán-kormány – értsd: a magyar adófizetők – állják „önkéntes hozzájárulás” formájában. Az iroda teljes adómentességet is élvezhet a vagyonára és az eszközeire, az egyedüli kivétel az ingatlanadó, de azt is az Orbán-kormány fizeti.

A törvényjavaslat elfogadásakor az ellenzék azzal érvelt, hogy a Türk Tanács budapesti jelenléte nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az RTL Klub Híradójának a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy nyilatkozott, a Türk Tanács irodája ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezik, mint bármelyik másik nemzetközi szervezet magyarországi központja.