Tüntetés, vonulás, útlezárás, és akár még sztrájkbejelentés is várható a hétvégén

Budapesten és több vidéki városban, sőt külföldön is demonstrálnak ma a rabszolgatörvény és az Orbán-kormány más intézkedései miatt. A tiltakozáshullám a szakszervezetek sztrájkköveteléseinek megfogalmazásával új szintre emelkedhet.

2019. január 5., 06:56

Szerző:

Erőteljesen folytatódik a tüntetéssorozat a kormány politikája ellen. A szakszervezetek január 5-re, szombatra meghirdetett fővárosi tüntetésének Facebook-eseményén több mint 40 ezren jelezték részvételüket. A fővárosi tüntetés meghívójában azt írják a szervezők, hogy nem állnak meg, 2019-ben is folytatják az ellenállást a rabszolgatörvények visszavonásáért.

Ezért mindenkit várnak 2019. január 5-én, azaz most szombaton, délután 2 órára a fővárosi Hősök terére. A demonstráció résztvevői a Kossuth térig vonulnak majd, ahol több beszéd is elhangzik. A rendezvény címe: Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen.

A tüntetéshez valamennyi ellenzéki párt, továbbá a nagy szakszervezeti szövetség és egyes érdekképviseletek mellett mostanra a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. Ezt a Pedagógusok Szakszervezetének budapesti szervezete közölte Facebook-oldalán, a hírt pedig a másik nagy tanári szakszervezet, a tüntetésekhez korábban csatlakozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is megosztotta.

De nem a megademonstrációval veszi kezdetét a szombati tiltakozás, hiszen a pénteki útlezárásokat követően ma délelőttre is terveznek hasonló akciókat, például Nyíregyházán, reggel 8 és 11 óra között, több szakszervezet és ellenzéki párt részvételével.

Fotó: Merész Márton

A Mérce szedte össze, hogy a fővárosban eközben már délelőtt 10 órakor Álljon meg az Oktogon! címmel kezdődik piknik és buli az Oktogonon, molinókészítéssel, beszélgetésekkel, az ellenzék 5 pontjának ismertetésével. Aztán 13.30-kor a Hallgatói Szakszervezet a Nagy Imre szobor egykori helyén kezd akcióba a munkás-diák szolidaritás jegyében, itt többek közt Tamás Gáspár Miklós és Eörsi László is, majd a Diák Blokk az Oktogonhoz vonul, ahol csatlakoznak a nagy tüntetés vonulóihoz.

Eközben 13 órakor már a Hősök terén is elkezdődik a gyülekezés, Hadházy Ákos már ekkortól gyűjti az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz. Az ellenzéki pártok közül többen közös gyülekezőt hirdettek meg az esemény elé, a Párbeszéd 13.30-kor, az MSZP 13.45-kor, a DK 14 órakor várja szimpatizánsait.

A Momentum gyülekezője a Fidesz székház előtt, a Lendvay utcánál lesz fél 2-től, ami még hordozhatja némi balhé lehetőségét.

Persze valamennyi szervező és csatlakozó ellenzéki párt, szakszervezet és civil szervezet erőszakmentességre, és a békés gyülekezés jogszabályi feltételeinek betartására hívja fel a figyelmet. Ráadásul a Kossuth téren hivatalosan tehát este hatkor véget is érne a demonstráció, ugyanakkor lehet arra számítani, hogy nem mindenki megy majd haza ekkor. Estére a Yellow West HUN Facebook-csoport hirdetett megmozdulást 19 órára a Margit hídhoz, amelyet másnap reggelig elfoglalnának.

És nemcsak Budapesten lesznek demonstrációk:

Cegléden, ha a hatóságok nem lépnek közbe, január 5-én 17:30-kor kezdődik a tüntetés a Szabadság téren gyülekeznek: Utószilveszteri hálaadó tüntetés

Debrecenben, szintén szombaton 18 órára hirdették meg a demonstrációt a Piac utcához a Régi városházához: Kósa távozzon, nem kérünk a rabszolgatörvényből!

Komlón a Zrinyi térre szerveznek tüntetést szombat 15 órára: Komló sem kér a rabszolgatörvényből!

Szolnokon a Tiszai Hajósok terére szerveznek tüntetést szombat 15 órára: Tüntetés Szolnokon!

Tapolcán január 5-én a Fő térre 14 órára várják a demonstrálókat: Demonstráció a rabszolgatörvény ellen és mellett - Tapolca

Hódmezővásárhelyen a Kossuth térre, 15:45-re várnak mindenkit, aki nem ért egyet a rabszolgatörvénnyel: Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen, Hódmezővásárhely

Külföldön is több csatlakozó eseményt meghirdettek

Szimpátiatüntetés lesz Londonban és Dublinban, helyi idő szerint 14 órakor, utóbbi a Túlóra határok nélkül címet viseli. New Yorkban is ezzel a címmel szerveznek megmozdulást, helyi idő szerint 18 órakor, és ugyanígy Torontóban is kiállnak a rabszolgatörvények ellen az ott élő, dolgozó magyarok.

Ami pedig az időjárást illeti...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint túlnyomóan borult idő lesz, legfeljebb délután északon vékonyodik el a felhőzet. Sokfelé valószínű csapadék; keleten hó, de kezdetben csak nyugaton, majd délután már a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben eső, havas eső is lehet. Eleinte a délnyugati, majd délutántól az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Kisalföldön az északnyugati szél néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +3 fok között alakul.

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.