A rendőrség már készül Toroczkaiék miskolci és sályi erődemonstrációjára

2020. február 14., 10:30

Szerző:

A közvéleményhez hasonlóan a városvezetés is értetlenül áll a Mi Hazánk és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vasárnapra meghirdetett miskolci demonstrációjával szemben. Különösen azért, mert éppen a hosszú évek kihagyása után idén újra megrendezésre kerülő, hazatérő, a miskolciak és turisták körében óriási népszerűségnek örvendő Miskolci Kocsonyafesztivál zárónapjára hirdették meg tüntetésüket – írta a miskolci polgármesteri hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

A hivatalnak csütörtökön küldtük el kérdéseinket arról, hogy fel van-e készülve a városvezetés arra, hogy a fesztivál és a szélsőségesek vonulása egy időpontban zajlik majd. 

A közlemény szerint Veres Pál, Miskolc polgármestere szeretné megnyugtatni a miskolciakat, a fesztiválozókat, hogy

a városlakók biztonsága és a Kocsonyafesztivál programjainak zavartalan lebonyolítása érdekében folyamatosan egyeztet a város rendőrkapitányával, aki arról biztosította, hogy megfelelő számú rendőrrel felügyelik majd a demonstrálókat.

Február 16-án délután „demonstrációt tart a rendért” a Mi Hazánk Mozgalom Miskolcon a kormányhivatal előtt. Toroczkai László pártelnök bejelentette, hogy a rendezvény után autókonvojjal mennek a várostól mintegy harminc percnyire található Sályra, ahol „mintha megszűnt volna a magyar állam”.

Horváth Ferenc nyugalmazott rendőrőrnagy azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy rendőri szempontból nagyon nehéz lesz biztosítani a Mi Hazánk Mozgalom vasárnapi demonstrációját, mert az a Kocsonyafesztivál utolsó napjával párhuzamosan zajlik majd, ahol kültéri rendezvények lesznek. A korábban bevetési parancsnokként dolgozó Horváth Ferenc hangsúlyozta, hogy kordon, rendőr nyilván lesz a helyszínen, de nehéz lesz kiszűrni azt, hogy a demonstráció előtt ki megy be a Kocsonyafesztivál területére a tüntetők, illetve az ellentüntetők közül.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy 

az illetékességi területén 2020. február 16-án tartott rendezvények vonatkozásában a szükséges rendőri erők bevonásával felkészült a rendezvények biztosítására.

A miskolci eseményekről a 168 Óra helyszíni riportot készít, ami a február 20-i lapszámunkban jelenik meg.