Sárga rózsákat vittek a Parlament elé a lúgos orvos lehetséges szabadulása ellen tiltakozó tüntetők

2019. november 4., 21:00

Szerző: Bíró Veronika

Tüntetést tartottak hétfő este EZT NEM! Sárga rózsával az igazságért címmel, az eseményt a Mérő Vera által alapított Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nőjogi civil csoport szervezte, a kezdeményezéshez Péterfy Novák Éva írónő és Szentesi Éva újságíró is csatlakozott. A szervezők azzal indokolták a rendezvényt, hogy „Bene Krisztián szabadulása iszonytató üzenet lenne minden áldozatnak, az összes hozzátartozónak, és az egész társadalomnak”.

– Ott, ahol az emberek megszűnnek bízni az igazságszolgáltatásban, felerősödnek azok a hangok, amelyek az önbíráskodást sürgetik. A történelemből tudjuk, ha a társadalom megvonja a bizalmát a bíróságoktól, ha nem hisz a jog uralmában, abba bele van kódolva a tragédia

– írták a Facebook-bejegyzésben.

Az Alkotmánybíróság (Ab) ugyanis november 5-én dönt Bene Krisztián alkotmányjogi panaszáról. Ahogy arról a 168 Óra beszámolt, a lúgos orvos néven elhíresült férfi alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Bene Krisztiánt tavaly júliusban ítélte el jogerősen a Kúria életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt, 11 évi szabadságvesztést és 10 évi közügyektől eltiltást szabott ki rá. Beadványa szerint helyrehozhatatlan és súlyos károkat okoz neki a helyzet fenntartása.

Az ítélet szerint az orvos 2013 márciusában maró lúggal öntötte le volt barátnője, Renner Erika nemi szervét és altestét, majd az öntudatlan, égési sérülésektől szenvedő áldozatot bevonszolta a fürdőszobába, elvette telefonját és laptopját, rázárta az ajtót és magára hagyta. A Kúria döntése szerint az előre kiterveltség, a különösen aljas cél és elkövetés mellett figyelembe vették azt is, hogy a támadás akár Renner Erika halálával is végződhetett volna. A támadás súlyos egészségromlást és maradandó károsodást okozott a nőnek, aki közvetett életveszélybe került. Súlyosbító körülmény volt, hogy a vádlott, az orvosi esküjét megszegve, tudását felhasználva követte el a bűncselekményt.

Bene Krisztián azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítsék meg a jogerős ítéletet, az ügyet pedig tárgyalja újra a harmadfok. A beadvány szerint Bene Krisztiánt megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától.

A tüntetés több száz résztvevője az Alkotmánybíróság döntésének előestéjén a Clark Ádám térről indulva vonult volna az Ab Donát utcai épületéhez, de mivel az felújítás alatt áll, az Országház elé, a Kossuth Lajos térre vonultak. Sárga rózsát vittek magukkal, a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképét. 

Mérő Vera beszédében elmondta, hogy az áldozatok melletti szolidaritáson kívül arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatásba vetett hit megrendült. Példának a darnózseli hentes, illetve a bicskei gyermekotthon áldozatainak ügyét említette. Megkérdezte, hogy hány év mehet el egy áldozat életében az igazságszolgáltatásban bandukolva.

Renner Erika személyesen nem vett részt a tüntetésen, de üzenetet küldött, amelyet Mérő Vera olvasott fel. Ebben megköszönte a szolidaritást. Egyelőre nem tudni, hogy dönt az Ab, de véleménye szerint a döntése nem lehet olyan fontos, mint az áldozatok melletti kiállás. Neki a nyilvánosság és együttérzés adott erőt, szerinte az áldozatoknak sokszor csak ez marad. Néha úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatás csak az elkövetőt védi.

Úgy véli, az alkotmányos alapjogok az áldozatokat és családtagjaikat is megilletik.

– Díszletek vagyunk a saját perünkben – jegyezte meg levelében.

Péterfy-Novák Éva szerint Bene Krisztián egy gyáva férfi, aki képtelen szembenézni a tettei következményeivel, hiába ítélte el négy bíróság.

– Ez tipikus bántalmazói magatartás – tette hozzá.

Úgy véli, a jognak olyan természetűnek kell lennie, hogy mindig hinni tudjunk benne, és mindig az igazságot segítse. Szükségesnek tartja, hogy a nőkkel is érdemben foglalkozzanak, és ne söpörjék le az Isztambuli egyezmény ratifikálását.

– Olyan nincs, hogy nem veszünk tudomást arról, hogy mi történik körülöttünk – hangsúlyozta.

Azt kérte, hogy az Ab ne hatódjon meg Bene Krisztián beadványától, de vegye figyelembe, hogy az áldozatnak is vannak jogai.

– Bene Krisztián most azért hisztizik, mert azt hitte, ő győz – jelentette ki.

Szentesi Éva elmondta, hogy évek óta figyelemmel kíséri az ügyet. Úgy érzi, mintha vele szemben is elkövették volna az erőszakot, pedig sosem találkozott az elkövetővel. Megállapította, hogy sokan az áldozatokat hibáztatják azért, mert áldozattá váltak. Mégis vannak, akik segítenek, akik összekapaszkodnak, mint a mai tüntetés résztvevői.

– Azt üzenjük, hogy itt vagyunk, hogy nem maradunk csendben – fűzte hozzá.

A beszédek után a résztvevők elénekelték együtt az Illés Miért hagytuk, hogy így legyen című számát.