Tudja melyik szakmát becsülik meg a legjobban Magyarországon? És melyiket a legkevésbé?

Államtitkár előzi a bőrgyógyászt, luxusprostituált a pornószínészt, színész a papot.

2018. december 25., 18:04

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal harmadik alkalommal vizsgálta, hogy mit gondolnak az emberek a különböző foglalkozásokról - írta az Index. A teljes listát erre a linkre kattintva nézheti meg. A megkérdezett 43 ezer embernek öt szempont alapján kellett értékelni különböző szakmák presztízsét:

  • mennyit lehet keresni,
  • mekkora hatalom, befolyás jár vele,
  • mennyit kell tanulni érte,
  • mennyire hasznos a társadalom számára,
  • az adott foglalkozás mennyire vonzó vagy divatos manapság

A mind az öt szempontot átlagoló, általános lista élén az diplomás egészségügyi dolgozók és a felsőoktatási alkalmazottak vannak. A listából kiderül, hogy az emberek a magas képesítést igénylő, a nagy felelősséggel járó, valamint az oktatással, államigazgatással kapcsolatos munkákat tartják magas presztízsűnek. A lista aljára kerültek a szexmunkások, a kábítószer-kereskedők, az utcaseprők, segédmunkások, konyhai kisegítők kerültek. Rosszul teljesítettek a szakképesítést nem igénylő, segéd- vagy betanított munkás jellegű feladatok is.

A kórházigazgató az örök toplistás, érthető okokból ez sem az idővel, sem a különböző társadalmi rétegek között nem változik, ahogy alapból igaz ez általában is az egészségügyi munkákra.

Az első ötvenbe szinte csak olyan szakmák kerültek, amikhez felsőoktatási végzettség kell, ez alól csak az olyan választott tisztségek kivételek, mint például a polgármester. Az egyházi vezetők (5,89) is magas presztízsűnek számítanak, a katonatisztek (6,06) előtt vannak. A pap (7,04), a rabbi (8,83) és a közkatona (8,53) viszont az első ötvenben sincsenek benne. Érdekes, hogy a pap a rendszerváltást megelőző 88-as felmérésben még az első tíz között volt. 

A filozófusok (6,77) és a politikusok (6,37) az 5 és 10 presztízspont közötti középmezőnybe kerültek, ahogy a rendőr (7,02) is. Ebben a ligában van még egyébként az író-költő (7,49), az újságíró (7,40) és a festőművész (7,63). A 10 pont alatti kategóriában még bent van a könyvtáros (8,40), a futballista (8,63) és még éppen becsúszott 9,92-vel a buszsofőr is, de éppen lemaradtak a burkoló (10,02), a masszőr (10,05) és a sírkőfaragó (10,06).

A lista utolsó helyén az utcai prostiuáltak végeztek, őket csak az utcaseprők és a sztriptíztáncosnők előzik.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.