Tesznek egy próbát Trócsányi Lászlóval, Ursula von der Leyen mégis őt jelölte az Európai Bizottság bővítési biztosának

2019. szeptember 10., 13:13

Szerző:

Közzé tette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a biztosi pozíciókra szánt jelöltek listáját, mely szerint Trócsányi László volt magyar igazságügyi minisztert a várakozásokkal ellentétben mégis az EU bővítési feladatait kaphatja.

Az Orbán-kormány eredetileg is erre a posztra jelölte Trócsányit, ám mivel személye inkább megosztja az európai politikusokat, felmerült, hogy inkább a nemzetközi humanitárius segélyezés területét kaphatja – amit szintén felhördüléssel fogadtak, mivel ő a bevándorlásellenes Orbán-kormány jelöltje.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban az Európai Parlament liberális és zöld frakciójának a tagjai, illetve a szociáldemokraták szivárogtattak ki olyan információkat, hogy Trócsányi László miatt nem fogják megszavazni az új Európai Bizottságot. Ezt a szándékot felerősítheti, hogy Ursula von der Leyen fontosabb pozícióra szánja a volt magyar igazságügyi minisztert a a nemzetközi humanitárius segélyezés területénél.

Azonban a jelöltek listája alapján az Orbán-kormány sem lehet maradéktalanul elégedett, az MTI szerint ugyanis

  • a szociáldemokrata csúcsjelölt, Frans Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is.
  • a liberálisok csúcsjelöltje Margarethe Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot.
  • a néppárti Valdis Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.