Tovább nehezítenék az országos pártlistaállítást a választásra

2020. november 24. 14:19 - szerző: 168 Óra/MTI

Volner János egy módosítóval a saját pártjával is sikeresen kibabrált. De a kétfarkúak sem fogják nevét az imáikba foglaln.

November 10-én éjjel nyújtotta be a kormány a parlamentnek a választási törvények módosításáról szóló javaslatot, amely szerint immáron nem 27, hanem 50 egyéni körzetben (kilenc megyében plusz a fővárosban) kellene egyéni jelöltet indítani egy pártnak ahhoz, hogy a választáson országos listán indulhasson. Volner János volt jobbikos, volt Mi Hazánk-os képviselő, aki jelenleg a Volner Párt tagja és vezetője, módosítót adott be a tervezethez, amit az parlamenti Igazságügyi Bizottság el is fogadott fideszes szavazatokkal, írja a 444.

Eszerint már nem 50, hanem 71 egyéni körzetben kellene indulni az országos listához, és nem 9, hanem 14 megyében plusz a fővárosban. 

Emellett a pártok több pénzt is kapnának, a módosító azt is tartalmazza - és valószínűleg a Parlament majd meg is szavazza -, hogy a listát állító pártok ha legalább 50 egyéni jelöltet állítanak, akkor a pártok támogatására vonatkozó összeg nem 30, hanem 41 százalékát kapják meg, illetve ha legalább 80 egyéni jelöltet állítanak, akkor 45 helyett 50 százalékot. 

Vagyis több pénzt is adna az állam - ez pedig inkább hat csáberőként a bizniszpártokat alapítóknak, akik eddig is az állami támogatásért indultak a választáson, és akik ellen  a kormány indoklása szerint az egyéni jelöltek számának a listállításhoz való megnövelése szükséges lépés. 

A lépéssel eldőlt, hogy az ellenzék nem indulhatna két pártlistán (mondjuk egy baloldalin meg egy jobboldanin) anélkül, hogy egymás ellen ne indítsanak jelölteket, így egy ellenzéki pártlista lesz, ha átmegy a módosító a Parlamenten. Az új pártok, illetve azok, amelyek nem akarnak csatlakozni, pedig nagyon nehéz helyzetbe kerülnek ezzel.   

Volner egyébként a saját pártjának listaállítását is megnehezíti ezzel.