Történelmi pillanat, a természetvédők legyőzték a kisvasutat

2018. november 22., 17:19

Szerző:

Semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat az Agrárminisztérium a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben – közölte a minisztérium.

Nagy István miniszter csütörtökön szakmai felügyeleti jogkörében eljárva utasította a terület vagyonkezelőjét, az Ipoly Erdő Zrt.-t a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelem visszavonására.

A minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át. Ez azt jelenti, hogy bármiféle beavatkozás kizárólag természetvédelmi céllal történhet a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése érdekében.

Fotó: Hernád Géza

Az utóbbi évek egyik legnagyobb természetvédelmi vitája tört ki a börzsönyi Csarna-völgy körül, miután egy kormányhatározatból kiderült, hogy az Orbán-kormány kisvasutat akar építeni. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ennek felbecsülhetetlen természetvédelmi következményei lehetnek. Ez a Börzsönyben fekvő ezerhektáros terület Magyarország egyik utolsó érintetlen vadonja, 40 éve élvezi a maximális védettséget. Az elmúlt négy évtizedben, a fakitermelés beszüntetésével az élővilág új erőre kapott, olyan ritka növény- és állatfajok költözhettek vissza, mint a fekete gólya, a fehérhátú harkály, az uráli bagoly vagy a parlagi sas. Néhány éve a hiúz is visszatért a völgybe.

A minisztérium közleménye alapján úgy tűnik, nyertek a természetvédők és Magyarország egyik utolsó érintetlen vadonjáért aggódók.

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.