Tolmáccsal járnak át a magyar-ukrán kettős állampolgárok a kisvárdai kórházba orvosi kezelésre

2019. április 24., 17:00

Szerző:

Egyre többen járnak át Kisvárdára Ukrajnából orvosi kezelésre, a kettős állampolgárok többsége tolmáccsal érkezik a kórházba – írja a Népszava.

A lap azt írja, hogy a kisvárdai kórházban körülbelül minden hatodik, hetedik beteg ukrán–magyar állampolgár lehet.

Hivatalos statisztika nem elérhető az ügyben, a kórház az ígéretek ellenére sem hívta vissza a Népszavát, az arányszámról az intézmény dolgozóitól értesültek. Állításuk szerint a parkoló gyakran van tele ukrán rendszámú autókkal.

Egy helyi beteg azt nyilatkozta a lapnak, hogy egyre tovább tart kivárni a sort, mert a „protekciós” ukránok soron kívül bemennek a helyiek előtt. Meglátása szerint a módosabbak jönnek át a határon túlról, nagy terepjárókkal, jól öltözötten, sok pénzzel, és magas hálapénzt is adnak.

Fotó: Facebook

A jogszabályok szerint a nyugdíjasok – akár magyar, akár kettős állampolgárról van szó – biztosítottnak számítanak, így a legtöbb egészségügyi szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe. Aki nincs biztosítva, az megvásárolhatja jogosultságát az egészségügyi szolgáltatásra. A járulék összege 2019-ben havi 7500 forint, ennek befizetése után ingyenesen vehető igénybe az orvosi ellátás.

A Népszava beszélt egy ukrajnai magyar nővel, aki többször kísérte tolmácsként a határon túlról érkezőket. A nőnek Ungváron és Nyíregyházán is van lakása, elmondása szerint akik jönnek, azok kettős állampolgárok, és van magyarországi lakcímük.

– Be vannak jelentkezve rokonokhoz, ismerősökhöz. A határ túloldalról majdnem minden nő idejár szülni, még akár a járulékot se kell fizetniük, mert ez sürgősségi ellátásnak számít. Az itteni orvosok meg szeretik az ukrán nőket, mert sokkal több borravalót adnak, mint a szabolcsi cigány asszonyok

– tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként épp nemrég látogatta meg személyesen az egymilliomodik külhoni magyar állampolgárt és családját. Márciusban pedig a Magyar Hang számolt be arról, hogy sok szegény település azért nem felel meg a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) követelményeinek, mert a választási és nyugdíjcsalások érdekében bejelentett ukrán állampolgárok miatt papíron ugrásszerűen nőtt egyes falvak lakossága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.