Több százmilliárdos egészségügyi fejlesztést tervez az Orbán-kormány

2019. április 18., 13:04

Szerző:

A csütörtöki kormányinfón több kérdés miatt is szóba került az egészségügy. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis a tegnapi kormányülésen hosszú javaslatcsomaggal állt elő az egészségügy általános helyzetéről, és konkrét fejlesztési javaslatokat is tett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ennek alapján a miskolci kórházfejlesztés felgyorsítása érdekében még idén az onkológiai kezeléshez két sugárterápiás berendezést is beszerez az állam, 1,8 milliárd forintért. Az eszközök állami tulajdonban fognak működni.

Azt a célt tűzte ki ugyanis az Orbán-kormány, hogy a kezelésekhez szüksége bérelt eszközök számát és az erre fordított költségeket csökkenteni lehessen, és a berendezések és eszközök állami tulajdonban legyenek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án. MTI/Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az egészségügyi fejlesztések 2011 óta jelentős mértékben vidékre összpontosultak, döntően uniós támogatásokból. Ezért ennek a ciklusnak a fókuszában a budapesti egészségügyi infrastruktúra felzárkóztatása áll. Ennek része a dél-budai centrumkórház építése is, illetve három másik centrumkórház teljes megújítása.

Az Egészséges Budapest programra több százmillió forintot kell fordítani. Erre a források rendelkezésre fognak állni, ígérte Gulyás Gergely. Pillanatnyilag egészségügyi finanszírozásra 1700 milliárd forintot fordít a kormány egy évben. 

Szintén a fejlesztést szolgálja az állami és a magánegészségügy szétválasztása, az eszközök, ellátás tekintetében. Tervben van az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése is. Ennek érdekében az ápolók, szakdolgozók bére 72 százalékkal nő ebben a ciklusban.

Orvosi béremelések is lesznek, ennek mértékéről később hoz döntést a kormány.

A népegészségügyi programoknál már most látszik, hogy vannak olyan területek, amelyek nem csak költségvetési forrásokat igényelnek, hanem például protokollok változtatását, vagy strukturális változtatásokat. Ilyen feladat lehet a szűrővizsgálatok, egészséges életmód népszerűsítése a megelőzés érdekében.

A hálapénz is szóba került. A miniszter szerint ha a hálapénzek legálissá válnának, akkor becslések szerint az egészségügynek egészen más forrásai lennének. Ha azt be lehetne vonni legális jövedelemként az egészségügyi finanszírozásba, akkor milliós orvosi bérekről is beszélhetnénk.

A Népszava kérdésére elmondta, hogy a dél-budai centrumkórház megépítése és orvosi műszerekkel ellátása körülbelül 250 milliárd forintot igényel. A Szent István és Szent László egyesített kórház teljes felújítása is meghaladja a százmilliárd forintot. A János Kórház esetében is teljes újjáépítés lesz, ott a források részben rendelkezésre állnak. A Honvédkórházban kell a legkisebb beruházás, mert az a többihez viszonyítva jó állapotban van.

A 700 milliárd forint összeg szerinte közel van a valósághoz a ciklust tekintve, és ezen felül még bérfejlesztésre is sort kerítenek.

A fogorvosok korábban jelezték, hogy szeptemberben sztrájkolni fognak. A miniszter elmondása szerint a kormány nyitott a tárgyalásokra, és az egészségügyi tárca tárgyalni fog velük.