Több ezer vírustesztet csináltatott a MOL és az OTP, és csak egy százalékuk lett pozitív

2020. április 29., 10:43

Szerző:

Érdekes eredményeket mutatnak azok a koronavírustesztek, amelyeket magánlaborok, illetve cégek végeztek több ezer emberen Magyarországon, derült ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának előadásából azon a keddi online konferencián, amelyen a négy hazai orvosegyetem közösen jelentette be mintegy 18 ezer ember tesztelését az országban - számolt be róla az Index.

Ezek a tesztelések érdekes eredményeket mutatnak. A magánlaborok bárkit megvizsgálnak, aki kifizeti a díjat. Itt tehát nagyrészt olyan emberek az alanyok, akik feltehetően semmilyen különösebb tünetet nem érzékelnek magukon, legfeljebb munkájuk révén veszélyeztethetnek másokat, vagy csak kíváncsiak arra, hogy elkaphatták-e a fertőzést. Merkely Béla három olyan vizsgálat eredményét ismertette, amelyet nem a hivatalos állami szervek végeztek a fertőzésgyanús emberek és hozzátartozóik körében, hanem kérésre teszteltek le nagyobb számú embert. Az adatok megtalálhatók a Semmelweis Egyetem honlapján, ahol közzétették az előadás diáit. 

  • Az OTP március 31. és április 20. között 5146 tesztet végeztetett el. 50 fertőzöttet találtak, ami 0,97 százalékos fertőzöttséget jelentett, de április 16. óta nem volt új pozitív eset.
  • Egy másik nagyvállalat, a Mol is teszteltette dolgozói egy részét. Április 5.  és 22. között 7385 mérést végeztek el, és mindössze 2 pozitív esetet találtak. Ez 0,03 százalékos fertőzöttséget jelent.
  • Az egyik magánlabor április 11. és 25. között 1585 mérést végzett, és mindössze 2 pozitív esetet talált. Ez 0,13 százalékos fertőzöttséget jelent a vizsgált körben.
Merkely Béla előadást tart a Zoom konferencia alkalmazásban.

Merkely Béla előadásából az is kiderült, hogy a tünetmentes emberek tesztelésének, tehát tulajdonképpen a szűrésnek nem túl nagy a „találati aránya”. Valóban érdemesebb a fertőzésgyanús embereket, illetve a velük kapcsolatban állókat vizsgálni.

  • Április 26-ig a négy orvosi egyetem és egy magánlabor összesen 12 440 teljesen tünetmentes embert tesztelt le, és közöttük mindössze 55 pozitívat talált (0,4 százalék)
  • Ugyanebben az időszakban 12 704, panasszal érkező betegnél is végeztek orr- és garatmintavételt (PCR). Itt 448 koronavírusost találtak, ami a vizsgált emberek 3,5 százaléka.

Érthető okokból a kontaktszemélyeknél, tehát a fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban lévő emberek tesztelésénél a legnagyobb a találati arány, hiszen itt valószínűsíthető leginkább, hogy többen is elkapták a fertőzést. Az egyetemek és a magánlabor április 26-ig 8011 kontaktszemélyt vizsgáltak meg, akik közül 329-et, azaz 4,1 százalékukat találták pozitívnak.

Merkely Béla előadásában elhangzott, hogy a Magyarországon igazolt koronavírus-fertőzöttek adataiban a kiugrásokat elsősorban idősotthonokban és kórházakban lezajlott intézeti fertőzések okozták, a lakosság körében kevesebb az igazolt fertőzés. Mostanra az látható, hogy a folyamatosan csökken a pozitív tesztek aránya.

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta:

az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, viszont nyájimmunitás sincs.

Elkezdődhet a kijárási korlátozások lazítása, de folyamatos kontroll szükséges.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosi egyetem május 1-jén 17 778 fős reprezentatív mintán akar elvégezni egy szűrést, hogy objektív keresztmetszeti képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról és dinamikájáról.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. május 5., 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.