Titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy kik döntöttek a milliárdosok szállodáinak milliárdos támogatásairól

2019. május 10., 10:11

Szerző:

Nem tudni, hogy pontosan kik bírálták el a Kisfaludy-program 300 milliárd forintos keretét, amelyből például Mészáros Lőrinc és a Garancsi-Hernádi-Csányi trió is nyert vissza nem térítendő állami támogatást hotel- és panziófejlesztésre – írja a napi.hu.

A pályázatok nyertesei között vannak fideszes parlamenti képviselők, Széles Gábor milliárdos üzletember, valamint Garancsi István (a Market Építő Zrt. társ- és a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Mol igazgatósági tagja) közös cége, illetve Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó ötcsillagos szállodája.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A pályázatokat a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nevű fejlesztőcég koordinálta, amely 100 százalékban állami tulajdonban álló nonprofit társaság, a tulajdonosi jogokat az MTÜ gyakorolja. Az állami ügynökség pedig a Rogán Antal miniszter által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt áll.

A Kisfaludy 2030 vezérigazgatója Mihály Erzsébet, aki korábban a kormány által a határon túli magyarok támogatására 2011 áprilisában létrehozott Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásfinanszírozási igazgatója volt. Az igazgatósági elnök pedig a majdnem 30 éves Diglics Dániel, aki az MTÜ általános vezérigazgató-helyettese is, korábban a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. multinacionális vagyonvédelmi vállalat egyik igazgatója volt. Ez utóbbi cég ma már Garancsi István tulajdona, a neve pedig Criterion Zrt.-re változott.

A napi.hu megkérdezte a Kisfaludy2030 Zrt.-től a pályázatokat elbírálók névsorát, de egyelőre nem árulták el. Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója azt nyilatkozta a portálnak, hogy független turisztikai szakemberek értékelték a Kisfaludy-pályázatokat.

A Szállodaszövetség Flesch Tamás elnök tájékoztatása szerint nem vett részt a pályázatok elbírálásában. A szövetség több mint 400 hazai szálloda érdekeit képviseli.