Tett és Védelem: Elképesztő, hogy a rendőrséget nem érdekli a leányfalusi házra kitett SS-jelvény

2020. július 28., 16:55

Szerző:

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság bűncselekmény gyanúja hiányában nem indított büntetőeljárást azon állampolgári bejelentés kapcsán, amely sérelmezte, hogy

egy leányfalusi hétvégi ház homlokzatára SS-jelvényt tűztek ki.

Egy arra sétáló férfi lefényképezte a házat, mire az épületből kiérkezők közül -a szemtanú elmondása szerint- egy nő azt mondta, hogy a férje 44. születésnapját ünneplik, a jelvény pedig a 44-es számot jelenti. A fotót készítő férfi közölte, hogy ő zsidó és ez egy SS-jelvény, ami tiltott önkényuralmi jelkép, ezért zavarja a látvány. Egy, a házból kijövő férfi úgy válaszolt, hogy

„ők ellenben nácik, neked meg amúgy is indul a vonatod".

A 444.hu olvasójának fotója ide kattintva tekinthető meg. 

A fotót készítő ekkor elhagyta a helyszínt, a történtekről beszámolt egy a településen élő barátjának, aki a felvétel birtokában bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrség miután kiszállt a helyszínre, a 444.hu megkeresésére a következőket közölte: "az elektromossághoz munkájuk révén kötődő résztvevők a 44. születésnapját ünneplő számára készítették a villám jelekkel szimbolizált zászlót. Amikor a rendőrök felhívták a figyelmüket a tiltott önkényuralmi jelképpel kapcsolatos hasonlóságra, azonnal eltávolították a zászlót. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, büntetőeljárás nem indult."

A TEV értetlenül és elképedve áll a rendőrségi állásfoglalás előtt, amely

jó esetben ostobának, rossz esetben cinikusnak mondható.

A rendőrség fellépése azért is érthetetlen és nem szokványos, mivel korábban rendíthetetlenül, kifogástalan szakmai alapossággal vizsgálta ki az ilyen és ehhez hasonló bejelentéseket.

A PM Rendőrfőkapitányság közleménye továbbá szembe megy Magyarország kormányának az antiszemitizmussal szemben meghirdetett zéró tolerancia elvével és jelentősen rombolja a közbizalmat is.

A TEV határozottan elítéli a leányfalusi történteket és felajánlja a jogi segítséget a fotót készítő honfitársunk számára. A TEV álláspontja szerint, a ház tulajdonosa egyértelműen inzultálta az SS-jelvény nyilvános használatát szóvá tevő járókelőt, szóhasználata – közölte az alapítvány. 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.