Magyar Nemzet: magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco és ez versenyjogilag is lehetséges

2020. július 14., 06:20

Szerző:

Hétfői hír volt, hogy a londoni tőzsde elemzői szerint kivonulhat Magyarországról is kivonulhat a Tesco. A lengyel Tesco katasztrofális pénzügyi eredményei arra kényszerítették a vezetést, hogy eladják a leányvállalatot a dán Salling Groupnak.

Kedden a kormánypárti Magyar Nemzet már arról ír, hogy „felgyorsulni látszik az az évek óta emlegetett iparági fordulat”, miszerint a magyar piacon a legtöbb üzlettel és legnagyobb bevétellel rendelkező multinacionális szereplő, a Tesco áruházlánc búcsúzni készül Kelet-Közép-Európától.

Ha ez a kivonulás megtörténik a térségből, akkor a brit Tesco áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át: ehhez tartozik többek között a Lidl, illetve a több országban is jelen lévő Kaufland. Eddig azonban a Tesco sajtóirodája cáfolta a fent leírt feltételezéseket.

A kormánypárti lap azonban megtudta, hogy „a koronavírus miatt átalakult befektetői-piaci viszonyokban” jelenleg

külföldről és hazánkból is több vevő érdeklődik a Tesco kelet-közép-európai áruházai, logisztikai bázisai iránt.

„A Tesco Europa kivonulásával ugyanis az egyes országokban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, valamint Lengyelországban, ahol már értékesítették a hálózatot) túlságosan nagy piaci rést hagyna maga után a vállalat. Ez még úgy is elmondható, hogy a Tesco globális piaci jelenlétében mindössze két százalékot képviselnek a lengyelen kívüli régiós leányvállalatok” – írja a napilap.

Arra azonban kicsi az esély – teszik hozzá –, hogy a Tesco több mint kétszáz magyarországi üzletének átvételével a fogyasztási cikkek kereskedelmében olyan cég nyerjen túlságosan nagy teret, amely már meghatározó arányban van jelen a hazai piacon. A lap úgy tudja, 

versenyjogi okokból is magyar többségi tulajdonba kerülhet

a Tesco esetleges kivonulásával felszabaduló kereskedelmi egységek többsége a hazai piacon. Ezzel megvalósulhat az a korábbi kormányzati szándék, miszerint az ellátási lánc biztonsága érdekében immár kisebb részben uralják a multinacionális áruházláncok a magyarországi élelmiszer-kereskedelmet, írják. Ezzel a lakosság napi szintű élelmiszerkiszolgálása minden helyzetben zavartalan és országszerte mindenütt garantált lenne, hangsúlyozzák.

Azonban a Magyar Nemzet azt is leírja, hogy „itthon nincs a kormány napirendjén a kiskereskedelem legnagyobb foglalkoztatója, a ­stratégiai partnerként jegyzett Tesco áruházlánc értékesítése, ami azt jelenti, nem kell attól tartani, hogy rövid időn belül változna a vállalat egységei által érintett területek ellátottsága.”

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.