Játszótérfelújítás 118 millióért, avagy Terézváros, a gyanút keltően drága építkezések paradicsoma

2019. szeptember 25., 10:17

Szerző:

  • Egy Szív utcai játszóudvart bruttó 85 millió forintért újítottak fel. 
  • A Lövölde téri játszótér felújítása 118 millió forintba került.
  • A Király utca 88. alatt lévő védőnői szolgálat 235 négyzetméteres rendelőjét 134,7 millióért alakították ki
  • A Szondi utcai óvodában egy 380 négyzetméteres szintet 550 millió forintért húztak fel az épületre.
  • Felújítottak két rendőröknek szánt szolgálati lakást is, a Podmaniczky utca 77.-ben lévő 120 négyzetméteres lakáson végzett munkálatokért 36,6 millió forintot, a Király utca 102.-ben lévő lakás felújításáért 31,9 millió forintot kértek

– hívja fel a figyelmet a 24.hu, hogyan repkednek a milliók, ha Terézvárosban valamilyen felújításról vagy építkezésről van szó. A nyilvánvalóan túlárazott fejlesztésekre a Momentum Mozgalom politikusa, Soproni Tamás kerületi polgármesterjelölt hívta fel a portál figyelmét és próbálta megszerezni a vagyonkezelő és kivitelező közötti szerződéseket, pénzügyi beszámolókat és a teljesítési dokumentációt, de nem járt sikerrel.

Budapest VI. kerületében 2017 szeptembere és 2019 júniusa között a közbeszerzések döntő többségét hat cég (a Bástya Millenium Zrt., a HUFER-BAU Kft., a Fauna-Duó Kft., a Gesztelyi Fivérek Kft., a Vala-Bau Kft és az R.S.Z. Építőipari Kft.) nyerte el. Összesen 3,2 milliárd forint plusz áfáért végeztek el különböző építési, felújítási, javítási, helyreállítási munkálatokat egy keretmegállapodás alapján. 

Ingyenes kerékpárpumpák a fővárosban  Hassay Zsófia terézvárosi polgármester
Fotó: MTI/Marjai János

Arra, hogy a munkát túlárazzák, maga a pályázati rendszer ad lehetőséget. Kivitelezőként mindegyik cég egy mintaköltségvetés alapján írja meg a pályázatát úgy, hogy egy-egy tétel esetében a munkadíj és az anyagköltség összegét megszorozzák az úgynevezett gyakorisági tényezővel. A mintaköltségvetést ez alapján a gyakorisági tényező alapján állítják össze, a terézvárosi vagyonkezelő által kiadott mintaköltségvetésben azonban a magasabb árú tételek nem szerepelnek akkora súllyal, mint kevesebbe kerülő gyakori tételek. A rendszert ismerők ezért úgy tudják beárazni a munkákat, hogy ők jöhetnek ki győztesen azokkal szemben, akik a piaci árak ismeretében árazzák be a tételeket. Ez az, amivel visszaélhetnek azok, akik ismerik a rendszert, ráadásul a vagyonkezelő úgynevezett K-tételek is beéíthet a pályázatokba, amelyek sem a mintaköltségvetésben, sem a TERC építőipari költségvetéskészítő programban nincsenek benne, egyszerűen, mert „speciálisak”.

A 24.hu megkérdezte a Hassay Zsófia fideszes polgármester által vezetett terézvárosi önkormányzattól, szólt-e valaki, hogy a vagyonkezelői nagyvonalúság jóvoltából van, aki túlárazhatja az építkezéseket, de választ nem kapott.