TASZ: Orbán rendelte el a civilek vegzálását

2016. október 6. 11:17

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két év pereskedés után elérte, hogy a Miniszterelnökség elárulja, hogy ki volt a „soron kívüli kormányzati ellenőrzés” valódi kezdeményezője. A dokumentumokból kiderül, hogy maga a miniszterelnök adta ki ezt az utasítást. 2014 tavaszán több mint félszáz törvényesen működő hazai civil szervezetet hurcolt meg a kormányzat.

Joggal hihette eddig azt a közvélemény, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) két évvel ezelőtti támadását a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott civil szervezetekkel szemben Lázár János, az ügyben legtöbbet nyilatkozó politikus kezdeményezte – fogalmaz a jogvédő szervezet közleménye. A TASZ még 2014 szeptemberében perelte be a KEHI-t, hogy kiderüljön, ki adta az utasítást a civil szervezetek elleni vizsgálatok megindítására. 2015 februárjában a bíróság első fokon úgy döntött, hogy a jogvédő szervezetnek igaza van, és a KEHI-nek ki kell adnia az utasítást tartalmazó levelet. Azonban a dokumentum nyilvánosságra kerülésére még további másfél évet kellett várniuk. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az intézkedést maga Orbán Viktor rendelte el a civil szervezetek ellen.

taszorban

 

2014. április 8-án élesedett az az eseménysorozat, amelyben több mint félszáz törvényesen működő hazai civil szervezetet hurcolt meg a kormányzat. Két év alatt összesen 62 civil szervezetet vont be vizsgálatába a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Négy alapítvány adószámát próbálta meg felfüggeszteni 15 hónapon át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség körülbelül 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet vizsgált kiemelten egy éven keresztül a NAV, és hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. Az eljárások nyomán egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

A TASZ 2014 júniusában politikai támadásnak nevezte a KEHI eljárását és megtagadta az együttműködést a hivatallal. „Mindennel elszámolunk a nyilvánosságnak, de nem a kormányzatnak, akinek ebben a körben nincs ellenőriznivalója” – állt a szervezet korábbi közleményében.

„Az, hogy kiderült, maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a civil szervezetek vegzálásáról, csak megerősíti azt, hogy politikai támadást intéztek a civilek ellen. A támadások azonban még mindig nem értek véget. A közel két éven át tartó eredménytelen hatósági vizsgálatok után, napjainkban továbbra is hallani javaslatokat a civilek nemzetbiztonsági vizsgálatának szükségességéről. Ezért éreztük kötelességünknek, hogy nyilvánosságra hozzuk a két évvel ezelőtti vizsgálat kezdeményezőjének kilétét. A nyilvánosságnak joga van tisztán látni ebben a helyzetben” – nyilatkozta Szabó Máte, a TASZ szakmai igazgatója. Az ügyben a TASZ képviseletét dr. Hüttl Tivadar, a TASZ Jogsegélyszolgálat vezetője látta el.