Tarlós István kerékbe törte a magyar nyelvet, a Fidesz pedig felírta egy plakátra

2019. szeptember 27., 18:43

Szerző:

hvg.hu kajánkodik egy kicsit Tarlós István budapesti főpolgármester legújabb önkormányzati választási plakátján, amelyen a következő felirat szerepel:

„A főpolgármesterséghez le kell tudni tenni teljesítményeket az asztalra, és azokat igazolni is kell.”

Bár a hvg.hu a Fidesznek tulajdonítja az éppen hogy csak magyarul hangzó mondatot, valójában maga Tarlós István kijelentéséről van szó, amely csütörtökön hangzott el a kormányközeli Századvég Alapítvány Budapest című konferenciáján. A baj vele az, hogy tautologikus – letenni valamit az asztalra hozzávetőlegesen azt jelenti, hogy jó teljesítményt nyújtani, amely önmagáért beszél –, ráadásul a teljesítmény jelen esetben fogalom, amelyet nem túlságosan indokolt többes számban használni.

Előfordulhat persze, hogy Tarlós István már az Orbán Viktor által 2018 szeptember 3-án bejelentett változásra készül, amikor a magyar nem finnugor, hanem  türk nyelv lesz, de erre azért még várni kell.

A Századvég Alapítvány Budapest című konferenciája Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány konferenciáján
Fotó: MTI/Mónus Márton

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.