Tarlós István nem veszi át fővárosi képviselői mandátumát

2019. október 15., 15:08

Szerző:

Nem veszi át mandátumát a Fővárosi Közgyűlésben Tarlós István, a Fidesz-KDNP kompenzációs listájának listavezetője.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta,

Tarlós István a listavezetésből származó fővárosi képviselői mandátumát nem kívánja átvenni.

A Századvég Alapítvány Budapest című konferenciája
Fotó: MTI/Mónus Márton

A jogszabály szerint a fővárosban a megválasztott 23 polgármester automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagja lesz, további kilenc mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztanak szét a listák között.

A vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP hat kompenzációs mandátumot szerzett, így a lista első hat – főpolgármesterré illetve polgármesterré nem választott tagja – lett a kompenzációs mandátumok várományosa. A listát Tarlós István főpolgármester-jelölt vezette. Az új főpolgármester Karácsony Gergely.

Miután a legtöbb fővárosi kerületben legyőzték a Fidesz polgármesterjelöltjét, a Fővárosi Közgyűlésben ellenzéki többség lesz.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.