Tarlós István: Budapesten ez a kilenc év talán kegyelmi állapot volt

2019. november 11., 10:13

Szerző:

Elkövetett hibákat a kampányban, többek között vitáznia kellett volna Karácsony Gergellyel – derül ki a Tarlós István egykori budapesti főpolgármester Indexnek adott interjújából. Hozzátette, hogy korábban mindig saját maga irányította a kampányát, és bár a Fidesz kampánystábját nem nevezte meg, arról beszélt, hogy idén másoknak is jelentős beleszólása volt a döntésekbe, amelyekkel több alkalommal nem értett egyet.

A választási vereséget elemezve elmondta, hogy szerinte nem arról hoztak döntést a választók, hogy ki tudja jobban irányítani a várost, hanem az országos politikai hangulat alapján döntöttek, sok volt a protestszavazó.

– (...) Budapesten ez a kilenc év talán kegyelmi állapot volt. Nem véletlen, hogy 2010-ben 62 év után először lehetett konzervatív a főpolgármester

– mondta. Hozzátette, mindkét politikai tábornak fontos levonni tanulságokat a kampányból, a „szintlépést” (sic!])szerinte a szereplőkről titokban készített felvételek jelentették:

– Ma már – amikor kockázat nélkül bárki, bárhol, bárkinek a szavait minden környezetben felveheti és felhasználhatja – reális alternatíva, hogy az emberek a sokat dicsőített szólásszabadsággal ellentétben majd sehol nem mernek beszélni egymással. Miközben az interneten zavartalanul folyik az anonim gyalázkodás.

A távozása utáni helyzetről elmondta, hogy külön köszöni a szocialistáknak is, hogy támogatták számára a megemelt, 6 hónapnyi végkielégítést, ezt munkája egyfajta elismerésének tekinti.

Fotó: Merész Márton

Az Orbán-kormány és a Karácsony Gergely által vezetett főváros viszonyáról nem kívánt elhamarkodottan nyilatkozni. Szerinte a kabinetben megjelent az együttműködése hajló óvatos kommunikáció, de Karácsony Gergelynek is kell döntenie, hogyan él vele.

Aktuálpolitikai kérdésekkel a jövőben nem kíván foglalkozni, de a miniszterelnök az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki. Pontos feladatait nem ismerte még meg, de lényegében ez egy főtanácsadói pozíció Orbán Viktor oldalán.