Sztrájkra készülnek a fogorvosok

2019. január 28., 07:29

Szerző:

Megint leállhatnak a lakosságnak térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők, mert a kormány nem tartotta be az ígéretét – tudta meg a Népszava.

A közfinanszírozott praxisok orvosai ismét gyűjtik az aláírásokat, újra tiltakozó akcióra készülnek. Másfél évvel ezelőtt a körzetek harmada állt le három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek. Eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban.

Az orvosok megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket.

Pedig a fogorvosok ellátmánya töredéke annak, mint amennyit a háziorvosokra fordít az állam. Ráadásul a fogorvosoknak jóval többet kell költeniük a kezelésekhez szükséges eszközökre – állítják a tiltakozás szervezői.

A kormány azt üzente, hogy a fogorvosok a versenypiacról szerzett jövedelmükkel támogassák meg a közellátást. Ez nonszensz – állította Nagy Ákos, keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke, mert mint mondta, szolgáltatására és nem a finanszírozására szerződtek az állammal. 

Ha a demonstrációt megint csak látszatintézkedés követi, akkor beindulhat egy felmondási hullám. Pedig már most is több mint 230 fogorvosi praxisból legalább fél éve hiányzik a szakorvos, miközben az ország több mint fele körzeti fogorvoshoz jár.

16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.