Szijjártó: Érdekünk, hogy együtt tudjunk működni az USA-val

Amerika belpolitikai helyzetét nem kommentálta.

2021. január 10., 10:40

Szerző:

“Mi a külpolitikánkat a kölcsönös tiszteletre alapozzuk és ennek a kölcsönös tiszteletnek a része az, hogy mi nem kommentáljuk más országok belpolitikai viszonyait (...), mi azért szurkolunk, szorítunk, hogy minden ország a lehető legjobban tudja intézni a saját belső ügyeit, szurkolunk azért, hogy a  nehézségeken minden ország túllegyen. Nekünk az az érdekünk, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fenn tudjuk tartani az eddigi jó együttműködést" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. 

Elmondta: Tavaly a magyar rendszer 1433 beruházást kezelt, ezek pedig 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra. Ezt különösen jó eredménynek tartja a világjárvány miatt.

A miniszter szerint fontos, hogy Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló politikai stabilitás van: ezzel a kormány kétharmados többségére utalt. Beszélt arról is, hogy itt kell fizetni európai összevetésben a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadót és a legalacsonyabb egykulcsos társasági adót.

Megemlítette, hogy az amerikai befektetésekkel foglalkozó Site Selection magazin egymás után harmadszor választotta Magyarországot a világ 10 legkedveltebb befektetési helyszíne közé.

Arról is beszélt, hogy helyes volt a keleti nyitás startégiája is: 2019-hez hasonlóan 2020-ben is nem egy nyugati, hanem egy keleti országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, 2019-ben Koreából, 2020-ban pedig már Kínából.  

Közölte, a nagyberuházás ösztönzési programokból alapvetően új gépek, gépsorok vásárlására, új technológiák meghonosítására adtak támogatást, így a magyar vállalatok most ki tudják szolgálni azt a piaci keresletet, amely azért alakult ki, mert a világgazdaság változásai miatt egyes vállalati kapacitások bezártak vagy csökkentek.

(MTI)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.