Nem vizsgálja Szijjártó jachtozását a Parlament Mentelmi bizottsága sem

2020. szeptember 11. 15:07 - szerző: 168 Óra - forrás: 444.hu

A KDNP-s bizottsági elnök szerint a fotó egy sajtóértesülés, és arra nem lehet alapozni. 

Nem is vizsgálja a Parlament Mentelmi bizotsága Szijjártó Péter külügyminiszter jachtügyét, írja a 444, mert annak KDNP-s elnöke elutasította a jobbikos Stummer János erre vonatkozó javaslatát. Mégpedig azzal az indokkal, hogy a mentelmi bizottság csak a vagyonnyilatkozatban pontosan megjelölt, a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára, vonatkozó tényállításokat tartalmazó kezdeményezés ügyében tud eljárni.

És mivel a jobbikos képviselő kezdeményezése a sajtóban megjelent állításokon alapul, valamint a jachtozás a vagyonnyilatkozatban sem szerepel, nincs mit tenni.

„Önmagában a sajtóinformációkra épülő, ajándék vagy ingyenes jutattás elfogadására utaló célzás, egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.  

Csütörtökön Polt Péter főügyész is úgy látta, a jachtozás nem bűncselekmény. 

Pedig kérdések vannak: az Átlátszó fotójával bukott Szijjártó elvileg a fizetéséből nem tudta fedezni a jachtozás költségeit, ha pedig ajándékba kapta azt, akkor azért merülnek fel kérdések. Amelyeket a miniszter sem igyekezett megválaszolni: amikor kérdezték, csak annyit mondott, a jachtozása magánügy.