Vidnyánszky: nem akart tárgyalni velünk az SZFE vezetése

Az egyetem vezetése az első pillanattól nem akart tárgyalni a kuratóriummal az együttműködésről.

2020. szeptember 2., 09:29

Szerző:

Erről Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Nemzeti Színház igazgatója elmondta: az egyetem vezetése kimentette magát az ITM által javasolt tárgyalás alól, a diákok pedig ultimátumot adtak. Mint mondta, az egyetem vezetése és a diákok egy része által kifogásolt SZMSZ szabályszerűen jött létre, az SZFE-n nem diktatúra van, hanem kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre. Vidnyánszky Attila úgy látja: ahogy tavaly december után a bal- és jobboldali vezetésű városok is meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, úgy most is lehetőség van a megegyezésre az SZFE jövőjéről.

Vidnyánszky szerint egy nagyon zárt rendszerben, sok szempontból igazságtalanul működik az SZFE, elszakadva a szakma egy részétől. Hozzátette: a maga részéről jelezte, hogy kész tárgyalni az egyetem vezetésével, ám tőlük az a jelzés jött vissza, hogy ők (mármint a frissen kinevezett kuratórium tagjai) önjelöltek. 

A kuratórium elnöke nem tartja magát áldozatnak, és azért mondja el a sérelmeit, hogy mások ráismerjenek a saját sérelmeikre.

Korábbi, a kaposvári egyetemen végzett vezetői munkájáról elmondta: Kaposváron együtt tanított Eperjes Károly és Cserhalmi György – hasonlóra törekszik az SZFE-n is. Hozzátette: ha nem állnak föl a tanárok, akkor garantálja, hogy végigvihetik az osztályaikat, de mellette elindulnak más szemléletű osztályok is. Karsai Györgyöt kirekesztő gondolkodásúnak tartja, szerinte nem tudná elmagyarázni neki, hogy mi az hogy nemzet, haza és kereszténység, de szakmai párbeszédet szerinte tudnának folytatni.

Vidnyánszky kijelenttette: nem kaptak hivatalos jelzést a szenátus lemondásáról. Ugyanakkor hivatalos levélben jelezte, hogy holnap találkozni akar Upor László rektorhelyettessel, és reméli, összejön a találkozó. Vidnyánszky Attila elmondta azt is: az általa vezetett társulatban, de családjában is „szabad mást gondolni”, mint ő.