Hetven neves alkotó kéri Semjént, hogy hagyja békén a Színművészetit, a levelet Alföldi Róbert, Presser Gábor és Halász Judit is aláírta

2020. július 1., 10:42

Szerző:

„A Színház-és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy nem támogatunk, sőt, veszélyesnek tartunk minden olyan átalakítást, mely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot semmibe véve történik.

Az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy a tervezett, minden hatástanulmányt nélkülöző, indokolatlanul felgyorsított ütemű modellváltást az SZFE vezetése, oktatói, volt és jelenlegi hallgatói és felelős szakmai szervezetek meggondolatlannak és előkészítetlennek tartják" – olvasható ez egyetem nyílt levélben, amelyet több mint hetven, jórészt a legmagasabb állami díjakkal kitüntetett alkotó írt alá.

Más kiválóságok mellett Ascher Tamás, Máté Gábor, Mácsai Pál, Szirtes Ági, Presser Gábor, Alföldi Róbert, Molnár Piroska, Nádas Péter, Spiró György, Halász Judit, Cserhalmi György, Básti Juli, Jordán Tamás, Kern andrás, Koltai Róbert és Zsámbléki Gábor is arra kéri Semjén Zsoltot, hogy

vonja vissza az általa benyújtott törvényjavaslatot,

Palkovics Lászlót pedig arra, kezdjen érdemi tárgyalásokat az egyetemi közösség képviselőivel.

(A 24.hu nyomán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.