Ennyi volt, gyakorlatilag Vidnyánszkyék irányítják a Színművészetit

2020. augusztus 29., 10:36

Szerző:

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják" – írta az SZFE szenátusa pénteki közleményében, amely szerint a szenátus "elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat".

A minap derült ki, hogy az egyetem új vezetésében gyakorlatilag csak az SZFE jelöltjeinek nem jutott hely: két küldöttje van a Nemzeti Színháznak, a Molnak és egy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). A kuratóriumi elnök Vidnyánszky Attila lett, emiatt többen is felmondtak.

"Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézet-vezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani" – írta  pénteki közleményében az egyetem.

Mint a 444.hu írja, szerint ezek a jogok a jövőben Vidnyánszky vezette kuratóriumot illetik meg, így ők mondhatják majd meg, milyen osztályok induljanak és ki tanítsa őket, ki kerüljön vezető pozícióba az egyetemen vagy hogy mire lehet költeni az intézmény pénzét.

„A kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az Egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és – a rövid határidőre hivatkozva – nem fogadta el az Egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre" – hívta fel a figyelmet közleményében a szenátus.

 

 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.