Szél Bernadett szerint kamu, hogy oktatási szakemberek vizsgálják a CEU ügyét

2018. október 30., 16:14

Szerző:

Szél Bernadett szerint se az Emberi Erőforrások Minisztériumában, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem vizsgálják oktatási szakemberek a CEU-t, vagyis azt, hogy az egyetem végez-e oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban is. Az LMP volt társelnöke, jelenleg független képviselő először levélben érdeklődött a két minisztériumnál arról, hogy a kormány miért nem írja alá az egyetem működését biztosító államközi megállapodást. Magyar Levente államtitkár azt írta neki, hogy a kérdést oktatási szakemberek vizsgálják.

Ezután Szél Bernadett elment az Emmibe, ahol arról érdeklődött, hogy kik azok az oktatási szakemberek, akik a vizsgálatot folytatják. Ott viszont azt közölték vele, hogy a tárcánál nem folytatnak ilyen vizsgálatot.

Kedden a külügyben járt, ahol egy CEU-n végzett, amerikai diplomával rendelkező államtitkár fogadta, és ott is az derült ki, hogy nem vizsgálódnak oktatási szakemberek. Közölték vele, hogy kormányzati döntés lesz, hogy mi lesz a CEU-val.

A politikus szerint Magyar Levente kamuzott azért, hogy legyen mivel indokolni, miért nem írja alá a kormány a megállapodást.

– Meg kéne érteni végre a kormányzat háza táján, hogy nincsen kettő CEU. Ugyanis azok a diákok, akik itt tanulnak, azok egytől egyig amerikai diplomát kapnak. Ezt pontosan tudja az az államtitkár is, akivel ma beszélgettem, hiszen ő maga is amerikai diplomát kapott a CEU-ról. Innentől kezdve az a történet, hogyha majd innen elmegy a CEU, attól még itt marad az egyetemnek az a része, ahol magyar diplomát lehet kapni, az egy teljesen hamis érvelés. Ha elmegy innen a CEU, elköltözik Bécsbe, vagy máshova, akkor gyakorlatilag vége van a dalnak – jegyezte meg.

Szél álláspontja szerint az egész ügymenet alaptörvény-ellenes, hiszen nem kormányzati és politikai döntés, hogy egy egyetem működhet-e Magyarországon, hanem oktatási.

Véleménye szerint bármelyik egyetem hasonló helyzetben találhatja magát Magyarországon, ezért az egyetem melletti kiállásra szólít fel.

(Az Index nyomán.)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.