Vizsgálja a nemzetiségi ombudsmanhelyettes a gyöngyöspatai eseményeket, fokozódhattak a romaellenes indulatok

2020. január 22., 19:39

Szerző:

Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes vizsgálja az oktatási szegregáció miatt megítélt kártérítésekkel kapcsolatos gyöngyöspatai eseményeket – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közleményben felidézték, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa tárta fel 2011-ben a roma nemzetiségű tanulók jogellenes elkülönítését a gyöngyöspatai iskolában, erre a vizsgálatra nagymértékben támaszkodtak a bíróságok is.

Szalayné Sándor Erzsébet közölte, az elmúlt napokban aggodalommal követte a gyöngyöspatai eseményeket, a nevelési-oktatási szegregáció miatt megítélt kártérítésekkel kapcsolatban felerősödött vitákat, a halmozódó társadalmi feszültséget. Meggyőződése szerint a kialakult helyzet akaratlanul is erősítheti a többségi társadalom romaellenes sztereotípiáit, és elősegítheti az indulatok felerősödését.

Hozzátette, álláspontja megegyezik a több évtizedes ombudsmani gyakorlat tapasztalataival: a különböző származású és társadalmi helyzetű gyermekek integrált oktatása mind egyéni, mind társadalmi tekintetben az egyetlen valódi és tartós eredményre vezető nevelési-oktatási módszer.

Szalayné Sándor Erzsébet közölte, mindezek miatt kötelességének tekinti, hogy kiemelt figyelemmel kísérje és részleteiben is megvizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket, és a közeljövőben elvi állásfoglalást ad ki.

Az ügy előzménye, hogy a szegregált oktatásban részesült gyöngyöspatai gyerekek családjának jogerősen kártérítést kellett volna kapniuk január 17-ig, a pénz nem érkezett meg. Hatvan roma diáknak jár 100 millió forintos kártérítés, amiért évekig a társaiktól elkülönítve oktatták őket a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Orbán Viktor miniszterelnök év eleji sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerinte nincs rendben a kártérítés.

Fideszes politikusok a Soros-hálózat akciójának nevezték az eljárást, és készpénzes fizetés helyett inkább oktatási-képzési lehetőségekkel rendeznék a kártérítést, a jogerős ítélet ellenére. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pedig bejelentette, hogy a gyöngyöspatai romáknak mindent megadnak, de pénzt nem.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.