Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Másodfokon felmentették a Szeviép-ügy vádlottait, ezzel kiesett a fő fegyver a Fidesz kezéből Botka László ellen

2019. december 13. 09:44 - szerző: 168 Óra/MTI

A Szegedi Törvényszék másodfokon bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottait pénteken.

Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó – már felszámolás alatt álló – Szeviép Zrt. egykori vezetőit az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság tavaly novemberben a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat ekkor öt év két hónap fogház-, a másodrendű vádlottat hat év börtön-, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a járásbíróság.

Az ügyet két részre bontották. Az egyiket – a rendőrségi vezető, illetve más személyek általi, jogtalan előnyért történő befolyásolására vonatkozó állításokat – a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség még vizsgálja. A másikat, a tényleges vagyon különösen jelentős mértékű csökkenésével járó csődbűntettet a NAV-hoz delegálták. Az adóhatóság azonban elutasította a feljelentést, lényegében tisztázva a korrupciós vádak alól Botka László szegedi szocialista polgármestert.

A kormányoldal éveken keresztül igyekezett Botka Lászlóra rátolni a Szeviép-csődöt. A városvezetőt azzal vádolták, hogy több száz alvállalkozó tönkretételéért felelős.

Botka László akkor lett a kormánypártok első számú közellensége, amikor az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként beszállt az országos politikába. Lejáratása a Bajnai Gordon elleni Hajdú-Bét-kampány forgatókönyve szerint zajlott. Még akkor is, ha nincs vállalkozói múltja, és semmi köze az első Orbán-kormány alatt meghatározó építőipari céggé erősödött, de később becsődölt Szeviép Zrt.-hez.

(Az Index nyomán.)