Ferencváros sem fizeti ki a leváltott fideszes polgármester több millió forintos szabadságpénzét

2019. december 13., 09:01

Szerző:

Elutasította Ferencváros képviselő-testülete azt a határozati javaslatot, amely azonnal kifizetett volna a leváltott fideszes polgármesternek, Bácskai Jánosnak a ki nem vett szabadságai után 3,3 millió forintot – derül ki a Mérce tudósításából.

A IX. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén a napirendi pont előtt a kerület új jegyzője, Dombóvári Csaba ugyan figyelmeztette a képviselőket, jogi véleménye és a hatályos, a tisztviselők szabadságolására vonatkozó jogszabályok szerint sincsen arra lehetősége egy kerületi képviselő-testületnek, hogy az ügyben dönthessen a kifizetésről.

Mátyás Ferenc, a Momentum kerületi képviselője hangsúlyozottan elutasította, hogy ne lenne más jogi lehetőségük, mint a kifizetés. Álláspontja szerint a 47/2019-es kerületi határozat, amely Bácskai szabadságolási ütemtervét jóváhagyta, és amely szerint összesen 86 nap szabadságot vett csak ki, szerinte a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi 199. törvény (Kkt.) rendelkezéseivel is szembemegy.

Dombóvári jegyző szerint Mátyás érvelése nem áll meg jogilag, sőt, szerinte egy kerületi képviselő-testületnek ugyanúgy nincsen mérlegelési lehetősége a szabadságmegváltások kifizetésének esetén, mint ahogy a polgármester illetményének meghatározása esetén sem. Így azt kötelező módon, a központilag megállapított mértékben kell a kerületnek megtérítenie.

Bácskai János érintettsége okén nem kívánt hozzászólni a vitázni, sem szavazni az ügyben. Később azonban hozzátette, hogy 

„szeret dolgozni” és ezért, valamint rengeteg tennivalója miatt tudta csak szabadnapjai töredékét kivenni.

Mátyás Ferenc erre reagálva megjegyezte, hogy ugyan ő is szeret dolgozni, de szerinte a Kkt. világosan fogalmaz, január 31-ig, illetve március 31-ig kell igénybe venni a szabadságot

„ez pedig nem lehetőség, hanem szigorú szabály.”

Baranyi Krisztina polgármester közölte, hogy a szavazás eredményétől függetlenül vizsgálatot kezdeményez a szabadságolás ügyében, de a képviselőkre bízta, hogy politikai vagy jogi szempontok alapján szavaznak-e most.

Végül a volt polgármester kifizetését a testület 6 igen, 2 nem és 8 tartózkodás mellett elutasította.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.