Szász János az Egyesült Államokba megy munkát keresni

A Balázs Béla díjas rendező Veiszer Alindával beszélt távozásáról. 

2021. szeptember 11., 09:01

Szerző:

Elhagyja Magyarországot Szász János Balázs Béla-díjas filmrendező, írja a Telex. A filmkészítő Veiszer Alindának nyilatkozott az okokról. Szász többek között úgy fogalmazott: „én itt nem vagyok a helyemen, ha ez megtörténhet”. Utal a művész a házkutatásra, ami nagyon mély nyomott hagyott benne és családjában.

A rendőrök a magyar orvoscsoport által szétválasztott sziámi ikerpáron végzett műtéti sorozatról készült film miatt hatoltak be a házukba. A rendező megbocsáthatatlannak tartja, ahogyan ez megtörtént. Azt mellékesnek tartja, hogy ő és felesége 40 fokos lázzal, covidosan voltak otthon, ennek ellenére bementek, azt viszont nem tudja kiverni a fejéből, hogy mit kellett átélnie a gyerekeinek.

„Van egy 8 éves gyerekem, van egy 15 éves gyerekem, és azt a képet, amikor pisztollyal felmennek a két gyerekemhez a hátam mögött megbeszélni, hogy az apádnak hol vannak az eszközei, és azt a képet, amikor a kisebbik fiam az üvegajtó mögött nézi, hogy mi történik a szüleivel, azt én nem felejtem el.”

A beszélgetés során elhangzik, hogy a kiváló és érdemes művész Amerikában próbál szerencsét. Munkája még konkrétan nincsen, ennek ellenére útrakel. Vannak kint barátai, élt már kint. Magyarországot szereti, de ez az eset betette nála a kaput.

A teljes interjú egy jelképes támogatásért cserébe itt nézhető meg: https://www.patreon.com/veiszeralinda

(Kiemelt kép: Szász János rendező Székely János Caligula helytartója című drámájának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2018. szeptember 19-én. A színdarabot szeptember 21-én mutatják be. Fotó: Kovács Tamás / MTI)