Szanyi Tibor szerint az MSZP vezetését a pártkassza érdekli, Karácsony eközben üdvözli Szanyi kiszorítását

2019. július 13., 12:20

Szerző:

Európai és magyar dimenzióban is kritizálta az MSZP-t Szanyi Tibor, akit a pártja a közelmúltban felfüggesztett. Az Európai Parlamentbe idén be nem jutott szocialista politikus a Munkások Újságjának adott interjút, amelyre az ATV figyelt fel.

EP-választás - Az MSZP-Párbeszéd eredményvárója
Fotó: Balogh Zoltán

Interjújában éles határt húzott a pártot az ezredfordulóig vezetői politikusai, valamint a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok időszaka között. Szerinte az új vezetés a sorozatos választási vereségek után már csak a megmaradt pártvagyon megmentésére és a néhány megmaradt önkormányzat megtartására törekszik. Az MSZP-n belüli töréspont szerinte a liberális gazdaságpolitika túlburjánzása volt, a 2006-ban a Gyurcsány-kormány által beterjesztett konvergencia programot egy „virtigli neoliberális intézkedés-gyűjteménynek” írta le.

Szanyi Tibor EP-kampányban elszenvedett veresége óta lényegesen vehemensebben fogalmazott meg kritikát az MSZP vezetéséről. Korruptnak és élőhalottnak nevezte az MSZP-t, valamint egy saját baloldali frakció létrehozásával is megpróbálkozott. Ezt követően a párt felfüggesztette a tagságát és megrovásban részesítette.

Karácsony Gergely (Párbeszéd), a fővárosi ellenzék főpolgármester-jelöltje a közelmúltban a 444-nek adott interjújában olyan kontextusban beszélt Szanyi Tiborról, mint aki a Fidesz érdekei szerint politizál az ellenzékben. Karácsony szerint is az MSZP-nek meg kell szabadulnia Szanyitól.