Visszaadja Szájer a diplomata útlevelét

2021. január 5., 10:01

Szerző:

Ezzel lehetővé válik, hogy a belga rendőrség elindítsa a kábítószerrel való visszaélésről szóló büntetőügyet az egykori EP-képviselő ellen – írta meg a Blikk.hu.

Januártól már nem európai parlamenti képviselő Szájer József. Miután az egykori Fidesz-alapító homoszexuális szexbotránya tavaly december elsején robbant, Szájer már nem vett részt a parlament munkájában, még olyan, számára kedves előterjesztést sem prezentált az ülésteremben, amelyen korábban heteken, hónapokon át dolgozott – írja a lap. Szájer azóta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

A Fidesz brüsszeli erős embere azután mondott le mandátumáról, hogy véres kézzel, droggal a táskájában menekült a rendőrök elől az ereszcsatornán, mert jó huszonöt másik férfi társaságában rajtakapták egy homoszexuális orgián.

Most, hogy Szájer parlamenti mandátuma megszűnt, a büntetőjogi felelősség kérdése is előtérbe kerülhet, hiszen nem védi őt tovább a parlamenti képviselői mentelmi joga. A kábítószerrel való visszaélés miatt 3 és 5 év közötti szabadságvesztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetést is kiróhat rá a belga bíróság.

A büntetőeljárást egészen addig nem lehet lefolytatni, amíg a diplomáciai vagy a parlamenti mentelmi jog meg nem szűnik – írta korábban a belga ügyészség. Ám mint európai parlamenti képviselő, Szájer József magyar diplomáciai útlevéllel is rendelkezik. A magyar külügyminisztérium sokáig nem árulta el, hogy brüsszeli mandátuma lejárta után bevonja-e Szájer okafogyottá vált diplomáciai útlevelét.

A Blikk kérdésre a külügyi tárca azt írta: Szájer jelezte, hogy visszaküldi a diplomata útlevelét.