Szabó Máté a válság veszteseire fókuszál

Kik a válság vesztesei? Valahol mindnyájan azok vagyunk – szögezte le Szabó Máté „A Válság vesztesei – a paragrafusok fogságában” című projekt nyitórendezvényén csütörtökön Budapesten. Az ombudsman hivatala új projektet indított, amelynek során a leggyámoltalanabbakat – többek között a hajléktalanokat, a fogyatékkal élőket, az időseket és a betegeket – sújtó alapjogi visszásságokat fogja vizsgálni.

2012. március 29., 16:31

A „Válság vesztesei” projekt keretében az alapvető jogok biztosa átfogóan vizsgálja a gazdasági, társadalmi és globális válságok nehéz, kiélezett időszakában észlelhető alapjogi hiány-jelenségeket, tüneteket, valamint azt, hogy az állami intézményvédelem keretében milyen módon kezelik a feltárt problémákat, konfliktusokat; illetve hogy az alapjogokkal összefüggő esetleges visszás gyakorlat, valamint a mögöttes jogi szabályozás hiányosságai, ellentmondásai hogyan orvosolhatók az ombudsmani jogvédelem eszközeivel.

Az alapvető jogok biztosa számára a 2012. január 1-jétől hatályos új ombudsmantörvény fontos célként fogalmazza meg a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportokhoz tartozó személyek jogainak fokozott védelmét. Az országgyűlési biztosok eddigi gyakorlatukban is kiemelt figyelmet fordítottak azok alapvető jogainak a védelmére, akik erre önállóan korlátozottan, vagy egyáltalán nem képesek. Ebbe a körbe tartoznak – különböző okok miatt – a hajléktalanok, a fogyatékossággal élők, az idősek, a betegek (kiemelten a pszichiátriai betegek), a fogvatartottak, a 18 év alatti gyermekek, sőt a 18 év feletti fiatalok, fiatal felnőttek is. A Válság vesztesei projekt fókuszában olyan problémák, illetve a különösen sérülékeny társadalmi csoportokat érintő negatív folyamatok és állami intézkedések állnak, amelyek kapcsán a leginkább kimutathatók a joggyakorlat alkotmányos visszásságai.

A gazdasági válság következtében nehezebbé váltak az állampolgárok gazdasági körülményei, további hatás a társadalmi szolidaritás csökkenése, az állami szerepvállalás „megnehezedése”, alkalmanként célvesztése az új kihívások közepette. Az ombudsman szerepe kettős: jelzi az alapjogi aggályokat és felszínre hozza az alulról építkező jó gyakorlatokat, kezdeményezéseket.

A leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok mellett kiemelten vizsgálja az ombudsman az emberi tevékenység hatásainak kitett, önmaga védelmére képtelen környezet állapotát, az ezzel összefüggő konfliktusokat, válságjelenségeket, valamint az államnak a környezetvédelemhez kapcsolódó kötelezettségei teljesülését.

A törvényi szabályozásban megjelenő kiemelt szempontnak megfelelően integrálódik a projektbe a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak vizsgálata is – egyes nemzetiségi csoportok sok esetben éppen a válság hatására eszkalálódó társadalmi feszültségek és az ezekkel is összefüggő diszkrimináció jelenségei következtében különösen is veszélyeztetettek.

„Szentgotthárdon és környékén megkíséreljük ezeket a problémákat egy lokális térben is azonosítani” – mondta Szabó Máté. Szentgotthárd a magyarországi szlovén nemzetiség központja, itt működik (az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszűnése óta) Magyarország legnagyobb, mintegy ezerfős elmeszociális intézménye, és megjelenik a határon átnyúló környezetszennyezés is.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.