Sokba kerül a vonatok fertőtlenítése, nyárra elfogyhat a MÁV pénze

2020. április 8., 12:29

Szerző:

Sokkal többet kell költeni a vasút tisztaságára, miközben a visszaeső utasforgalom miatt sokkal kevesebb a bevétel,

ha ez így megy, a MÁV-nak nyár közepére elfogyhat a pénze.

Erről Homolya Róbert, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója beszélt az MTI-nek. Naponta fertőtlenítenek több mint 1200 járművet, több százezer szájmaszkot, gumikesztyűt, valamint fertőtlenítő szereket, kézfertőtlenítőt szereztek be, hetek óta a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak is ingyenes kézfertőtlenítőt biztosítanak. Ezek nem tervezett, plusz költségeket jelentenek, mondta.

Koronavírus - Fertőtleníti a szerelvények utasterét a MÁV Fertőtlenít a MÁV
Fotó: Máthé Zoltán

A mostani helyzetet még tudják kezelni, de ha két-három hónap múlva sem javul, tulajdonosi beavatkozásra lesz szükség. Homolya Róbert arról is beszélt, hogy

a legfontosabb beruházásokat folytatják, például az IC+ vonatok gyártását, és azokat, amelyek kellenek a menetrendszerűséghez, az üzembiztos forgalomhoz, ám

a napi működéshez, a biztonságos közlekedéshez nem szükséges beszerzéseket leállították.

Az utasforgalom 80 százalékkal visszaesett és a pályahasználati díjbevételekben is kiesést jelent a teherforgalom 15 százalékos csökkenése.

Egyelőre nem terveznek utasokat érintő további intézkedést Homolya szerint. A húsvét mindig a forgalmasabb időszak volt a vasútnál, de idén mindenkinek azt tanácsolják, hogy maradjon otthon. Az operatív törzzsel és a tisztifőorvossal egyeztetve úgy döntöttek, hogy a kapacitás maximum 30 százalékáig vesznek fel utasokat, hogy azok minél távolabb tudjanak ülni egymástól.