Felhatalmazási törvény a gyakorlatban: 5 milliárdos érték felett bármilyen ipari park különleges gazdasági övezet lehet

2020. május 13., 09:53

Szerző:

Éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, amely kimondja, a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítják különleges gazdasági övezetté.

A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat veszi át

– figyelt fel az atv.hu a benyújtott dokumentumra.

A gödi Samsung-gyár madártávlatból

A szabályozással a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására - tartalmazza a javaslat indoklása.

A törvényjavaslat megteremti a lehetőségét a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítja különleges gazdasági övezetté.

A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat látja el.

A Samsung új gödi gyárának nyitóünnepsége Orbán Viktor miniszterelnök Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (k) és Kim Jun Dzse, a gödi gyár vezetője (j) érkezik a gyár nyitóünnepségére még 2017. május 29-én
Fotó: Szigetváry Zsolt

A törvényjavaslat alapján létrejövő különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat azok fekvése szerinti települési önkormányzat határain.

A megoldás arányosabb elosztást tesz lehetővé a megyén belül, arra való tekintettel, hogy az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem annál tágabb körben, akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat.

A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a – megyei gazdasági, foglalkoztatási viszonyok tekintetében megfelelő ismeretekkel rendelkező –

megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására

– részletezi az indoklást az atv.hu.

A felhatalmazási törvényt kihasználva korábban a gödi Samsung-gyár és környéke lett ilyen különleges gazdasági övezet, erről itt írtunk: