Semjén Zsolt benyújtotta a törvénymódosítást, sok nyugdíjas mindenének búcsút inthet

2018. november 7., 05:45

Szerző:

Felgyorsítaná és megkönnyítené a tartozások behajtását az adósságban vergődő nyugdíjasokon az a törvénymódosító javaslat, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be nemrég – derül ki Az Én Pénzem cikkéből. A dokumentum tanúsága szerint előírnák, hogy a visszaélések elkerülése érdekében a nyugdíjasnak rendelkezési joga legyen a számla felett, amelyre a nyugdíját utalják. Az adósság levonása érdekében ezután a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság vonhatja le, amely végrehajtási ügyekben eljárhat, és amely kezelheti az illető személy adóazonosító jelét, de a törvényjavaslat jogi alapot teremt olyan adatok (például az apa neve) kezelésére is, amelyeket az érintett hatóságok eddig nem tartottak nyilván.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

És ha ez nem lenne elég, a törvénymódosító javaslat szerint amennyiben a nyugdíjból nem vagy csak hosszú idő alatt lehet kifizetni a tartozást, akkor az összeget a nyugdíjas keresetéből is le lehet vonni, ha ezt központi nyugdíjbiztosítási szervként a Magyar Államkincstár (MÁK) kezdeményezi. A MÁK-ot munkáltatónak tekintik, és ha a követelést így sem lehet teljesíteni, akkor jön a NAV, amellyel szemben a MÁK-nak adatszolgáltatási kötelezettsége van.

Az-Orbán-kormány mostanában elég szűkmarkúan bánik a nyugdíjasokkal. Hétfőn az mfor nyomán írtuk meg, hogy a a jövő héten érkező prémiumokat is úgy számolják ki, hogy a legszegényebbek véletlenül se járhassanak jól.