Schmidt Mária: Angela Merkel egy nagy NDK-t csinált Németországból, amely megölte a politikát, és ezzel a demokráciát

2019. május 15. 15:28 - szerző: 168 Óra

Angela Merkelnek sikerült egy nagy NDK-t csinálnia Németországból – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az intézményben rendezett „Németkérdés újra?” című konferencián szerdán.

Schmidt szerint Németországban vezetési és identitásválság van, hiányzik az innováció, a megújulás. A történész úgy véli, megdöbbentő, hogy Németország kulturálisan mennyire meggyengült, de a politika és a diplomácia is gyenge, ez pedig kihat a gazdaságra.

Jellegzetes utcakép napjaink Németországából
Fotó: Pinterest

A szakember szerint Németország megölte a politikát, és ezzel a demokráciát, nincs vita, mindent tudományos kérdésként kezelnek. „Nem adok interjút német újságíróknak, mert annyira elfogultak” – jegyezte meg Schmidt Mária.

Balog Zoltán, volt humánminiszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a német közéletben a „ballib diktatúra” értelmezési kerete lehetetlenné teszi a normális politikai vitát, addig Magyarországon szabadon lehet beszélni. Németországban „Csak az beszélhet szabadon, aki liberálisnak, európainak, globalistának vallja magát, a konzervatív, nemzeti, helyi közösségben gondolkodók azonban nem” – mondta Balog Zoltán az MTI beszámolója szerint.