Scheppele: Kétséges a magyar választás tisztasága

Kétségesnek látja a magyar választás tisztaságát Kim Lane Scheppele. Mint az alkotmányjogász fogalmaz: hacsak nem történik valami meglepő, már most világos, ki fog győzni – írja a The New York Times. Az alkotmányjogász szerint lett volna az ellenzéki összefogásnak esélye, de túl későn álltak össze.

2014. február 27., 11:48

Kétséges választás címmel elemzi az április 6-i kilátásokat Paul Krugman blogjában Kim Lane Scheppele, és mint írja, hacsak nem történik valami meglepő, már most világos, ki fog győzni.

Az alkotmányjogásznő megjegyzi, hogy ezúttal kétségek merülnek fel a körülmények tisztaságát illetően, mert a Fidesz a maga javára írta át a jogi kereteket. A párt ezenfelül uralja a hagyományos sajtót és lezárt szinte minden kommunikációs csatornát, amelyen keresztül az ellenzék elérhetné a szavazókat.

Az Összefogás még akkor sem szerezhet többséget, ha több voksot kap, mint a fiatal demokraták. A kormánypárt ugyanakkor szinte bizonyosan megtartja a kétharmados többségét, még akkor is, ha 50 százaléknál kevesebb szavazatot szerez. A pálya csakis a hatalom irányába lejt.

László Róbert úgy számol, hogy a koalíciónak 6 százalékkal jobb eredményt kell felmutatnia, ha egyszerű többséget akar a parlamentben. A Fidesz viszont a külföldi támogatók segítségével akár 44 százalékkal is kétharmados többséghez juthat. Vagyis az ellenzék akkor is veszít, ha nyer. Ilyen körülmények között nehéz nem arra gondolni, hogy a választásokat elcsalják, akkor viszont bemocskolódik Orbán Viktor mandátuma.

Az alkotmányjogász szerző ezután levezeti, miként intézte el a Fidesz, hogy győzzön, miközben népszerűsége csak nemrégiben ment 30 százalék fölé. A koalíció együttes erővel komoly ellensúlyt jelentene, ha egyenlők lennének a feltételek. Csakhogy későn léptek a színre.

A Jobbik ugyanakkor nagy kihívást testesít meg, mert megosztja a szavazatokat a jobboldalon. A másik térfélen az LMP kínál alternatívát, miközben a legnagyobb tábort még mindig a határozatlanok alkotják. A Fidesz azonban úgy alakította a rendszert, hogy a választók véleményétől és a részvételi aránytól függetlenül is nyerhessen.

Scheppele a következő napokban négy további elemzésben mutatja be a magyar választási rendszer trükkjeit és hátulütőit.

(Forrás: Galamus)