A rendőrség a tüntetőket is okolja a tegnapi fővárosi közlekedési káoszért

2019. november 8., 16:01

Szerző:

A diplomáciai esemény mellett jelentős ráhatással volt a főváros közlekedésére csütörtökön négy, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény is, ezek egy részét a bejelentők nem az egyeztetéseknek megfelelően bonyolították le – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek pénteken.

Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki találkozójának idején a rendőrség korlátozó intézkedéseket vezetett be Budapest egyes területein, hogy a védett személy akadálytalanul és biztonságosan haladhasson a programhelyszínek között.

Csécsi Soma alezredes az MTI-nek elmondta, a diplomáciai esemény mellett jelentős hatással volt a főváros közlekedésére csütörtökön négy gyűlés.

– Ezek egy részét nem a bejelentésekben és az egyeztetéseknek megfelelően bonyolították le, a rendezők eltértek például a vonulásos rendezvény előre bejelentett útvonalától

– mondta a szóvivő.

Hozzátette, ebből az is következik, hogy az ezekkel a gyűlésekkel érintett terület kiterjedt, a főváros közlekedésére gyakorolt hatásuk megnövekedett.

Fotó: Merész Márton

Mint mondta,

a török elnök Budapest közúthálózatának mintegy 94 ezred százalékán közlekedett, és 15 kerületet nem is érintett.

Megjegyezte, a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek negyedik fordulójában csütörtökön Budapesten játszott a Ferencváros-CSZKA Moszkva mérkőzés közlekedésre gyakorolt hatásáról sem szabad elfeledkezni.

Csütörtökön a főváros közlekedése gyakorlatilag megbénult. Az esti csúcsforgalomban indult Gül baba türbéjéhez a török államfő, ezzel gyakorlatilag megbénította Budapest közlekedését. Kaotikus volt a helyzet a Jászai Mari téren, a villamosok nem mentek át a Margit hídon, de az Oktogonon, a Nyugati pályaudvarnál és az Andrássy út környékén is káosz volt.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.